Încă un director de instituție publică, obligat de instanță să-și declare salariul, în urma demersurilor USR

Directorul Institutului Național de Cercetare pentru Inginerie Electrică este obligat de instanță să-și declare salariul, după ce deputatul USR Claudiu Năsui a cerut desecretizarea veniturilor salariale.

După un an de zile de judecată și sesizări la ANI, Institutul Național de Cercetare pentru Inginerie Electrică a început să publice declarațiile de avere pentru funcțiile de conducere. Iar acum instanța îi obligă să comunice sumele plătite directorului general în ultimii ani.

Am mai câștigat un proces în instanță cu instituțiile care își secretizează salariile. De data asta este vorba de Institutul Național de Cercetare pentru Inginerie Electrică. Da, avem și unul din ăsta. În total, statul are 50 de astfel de institute de cercetare. În România statul cercetează mult, dar nu prea găsește nimic. În fiecare an, miliarde din banii românilor se duc pe cercetare pe protecția muncii, cercetare pe mediu, cercetare pe turism, cercetare pe protecția mediului din nou (de ce să ai o singură agenție inutilă când poți avea două?), cercetare pe cartof și cercetare pe sfecla de zahăr. Face statul cercetare până și pe inginerie nucleară. E frumos să primești salarii astronomice din banii contribuabililor, dar să nu vrei să se afle”, declară deputatul Claudiu Năsui.

În ultimii ani, fostul ministru USR al Economiei a dezvăluit veniturile fabuloase încasate de directorii mai multor institute de așa-zisă cercetare în România. De la directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, care primea pe lună mai mult decât președintele Americii, la conducătorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, care, beneficiar de pensie specială și alte venituri de la stat, în total peste 20.000 lei pe lună, propunea ca toți românii ce încasează peste 3.200 lei lunar să plătească un impozit de solidaritate.

A devenit o practică în România ca acești bugetari de lux să-și secretizeze salariile. Nu depun declarații de avere, iar la solicitările privind veniturile salariale refuză să răspundă. Deputatul USR Claudiu Năsui s-a adresat instanței, în acest context, iar judecătorii i-au dat dreptate.

Și Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost dată în judecată de Claudiu Năsui și, la începutul lunii septembrie 2023, Curtea de Apel București a obligat instituția să facă publice salariile și sporurile primite de conducere, precum și banii dați pe cazări, diurne și transport.