Claudiu Năsui (USR): Premierul Ciolacu a crescut pe furiș bugetul alocat pensiilor speciale din MAI

Claudiu Năsui (USR): Premierul Ciolacu a crescut pe furiș bugetul alocat pensiilor speciale din MAI

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, îl acuză pe premierul Ciolacu că a crescut pe ascuns bugetul pentru plata pensiilor speciale din Ministerul de Interne, la sfârșitul lunii septembrie. În aceeași perioadă, premierul Ciolacu făcea nenumărate declarații publice despre nevoia desființării pensiilor speciale.

Sursa banilor alocați pentru creșterea bugetului pensiilor speciale a fost Fondul de rezervă al Guvernului, modificarea fiind făcută prin HG 869/2023.

„Guvernul a crescut pe furiș bugetul pensiilor speciale din MAI. Pe 21 septembrie 2023, premierul Ciolacu a dat dintr-un foc 73% din Fondul de rezervă al Guvernului pentru pensiile speciale de la MAI. Suma e considerabilă, 500 de milioane de lei dintr-un fond de rezervă care era de 686 de milioane de lei. Atât de mult vrea premierul Ciolacu să desființeze pensiile speciale”, arată Claudiu Năsui.

Guvernul a justificat modificarea prin nevoia de a asigura fondurile necesare achitării unor obligații de plată către mai multe categorii de beneficiari din MAI.

„Care sunt acele «anumite categorii de beneficiari»? Sunt aceiași care cumulează pensia la 45 de ani cu salariul la stat, unde se reangajează imediat după ce «ies la pensie». Culmea e că ministrul de Interne (PNL), domnul Predoiu, s-a gândit să ceară banii aceia chiar în perioada când prim-ministrul Ciolacu (PSD) ne vorbea de necesitatea creșterii taxelor și ne promitea că de data asta va tăia cheltuielile. Fix în timpul ăsta tot el semna hotărârea de guvern pentru creșterea bugetului la pensii speciale. Ministrul Finanțelor, domnul Boloș (tot PNL), care se vaită că nu doarme noaptea de grija bugetului, nu a avut insomnii la această HG. A semnat fără probleme. Pentru pensii speciale cumva se găsesc mereu bani. Trăim în statul specialilor. Unii sunt speciali, alții sunt contribuabili. Să tot plătim taxe pentru ei” a conchis deputatul Claudiu Năsui.