USR cheamă reprezentanții Ministerului Mediului și ANPM să dea explicații în Parlament despre senzorii de poluare

USR cheamă reprezentanții Ministerului Mediului și ANPM să dea explicații în Parlament despre senzorii de poluare

În contextul sesizărilor repetate potrivit cărora un număr important de stații oficiale de măsurare a calității aerului nu funcționează, deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei pentru mediu, a redepus cerere pentru ca reprezentanții Ministerului Mediului și președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului să vină la Parlament pentru explicații. O solicitare similară a fost depusă și în sesiunea trecută, dar a fost ignorată de majoritatea PSD-PNL.

De luni de zile, reprezentanții autorităților publice fug de dezbaterea în Parlament. Nu putem să ascundem datele cu privire la aerul pe care noi toți îl respirăm. Nu putem să ne prefacem că nu există o problemă doar pentru că nu mai colectăm date. Problema există în continuare, românii mor prematur din cauza poluării aerului. Contractele de mentenanță a stațiilor de măsurare a calității aerului nu mai există. Autoritățile spun că nu au bani să mai cumpere filtre pentru aceste stații. E o situație aberantă, cunoscută de luni bune, pentru care autoritățile trebuie să răspundă, inclusiv în Parlament”, declară Diana Buzoianu.

Probleme cu stațiile oficiale de măsurare a calității aerului au fost sesizate în multe orașe din țară, inclusiv București, Oradea, Iași și Craiova. Prin urmare, stațiile nu au colectat date perioade foarte mari de timp. 

Aceasta în contextul în care România este în proces de infringement la nivelul mai multor orașe din țară din cauza poluării aerului și știm, deja, că anual 28.000 de români mor prematur din cauza poluării aerului. Așadar, ne confruntăm cu o problemă sistemică care trebuie rezolvată fără întârziere.

De aceea, cu atât mai importantă este colectarea de date obiective pe care să putem baza măsuri concrete de remediere a situației dezastruoase. Tot prin aceste date obiective putem monitoriza, în timp, dacă măsurile implementate produc efecte sau nu.