USR cere demisia ministrului Sănătății și solicită Guvernului să implementeze urgent Planul de Combatere a Cancerului

USR cere demisia ministrului Sănătății și solicită Guvernului să implementeze urgent Planul de Combatere a Cancerului

USR cere demisia imediată a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a eșuat din nou în a rezolva problemele pacienților români. Bolnavii de cancer au ieșit astăzi în stradă, protestând în fața Guvernului pentru a cere implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului care a fost votat în Parlament de aproape un an și pe care Alexandru Rafila nu a fost capabil să-l pună în aplicare. Cu toate că Ministerul Sănătății tocmai se laudă că a dat toate actele normative necesare, vedem doar hârtii, zero implementare.

„Rafila își bate joc în continuare de bolnavii de cancer cu sprijinul direct al lui Ciolacu, care a mințit cu nerușinare că îl va pune la treabă pe cel mai leneș ministru al Sănătății din istoria României. USR cere din nou demiterea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, respectarea dreptului la viață pentru pacienții cu cancer din România și accelerarea, cu un alt ministru al Sănătății, a procesului de implementare a Planului Național de Combatere a Cancerului votat în unanimitate de Parlamentul României!“, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Bolnavii de cancer și aparținătorii lor protestează marți, în fața Guvernului, pentru că nu au fost implementate normele necesare aplicării Planului Național de Combatere a Cancerului, nu există registre și, din nou, nu sunt medicamente necesare tratării cancerului nici în farmacii și nici în spitale. Toate aceste probleme țin direct de Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

„Planul Național de Cancer a fost doar un moment de festivism politic insultător. Nimic nu s-a schimbat în rețeaua oncologică din România. Nu există screening și depistare precoce, nu a crescut accesul la medicație, ba dimpotrivă, s-a deteriorat chiar accesul la paliație. Programele naționale, inclusiv cel de oncologie, au rămas fără finanțare. În țara cu cea mai mică rată de supraviețuire, din Uniunea Europeană, pentru pacienții bolnavii de cancer, în țara cu cea mai mare mortalitate evitabilă, în țara în care se moare barbar și nedemn, incompetența și nepăsarea PSD și a ministrului Rafila continuă să frângă vieți“, arată deputatul USR Adrian Wiener.

USR reiterează nevoia urgentă de schimbare din funcție a lui Alexandru Rafila, pe care îl consideră cel mai leneș ministru al Sănătății. Lista de eșecuri atribuibile fără îndoială lui Rafila include, pe lângă dezastrul privind Planul Național de Combatere a Cancerului, pierderea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru sistemul sanitar, criza permanentizată a medicamentelor esențiale și a celor pentru bolnavii de cancer, marea țeapă a suplimentelor de iod, plătite din bani publici și lăsate să expire în depozite, lipsa normelor de aplicare a Legii Stop Nosocomiale, acreditarea din pix a centrelor pentru tratarea marilor arși. Ministrul Rafila poate bifa o „reușită“: este cel mai plimbăreț deținător al portofoliului de la Sănătate. Călătoria sa în Cuba a fost de fapt o vacanță, după ce a mințit că se duce acolo pentru un medicament-minune pentru bolnavii de diabet.