Proiect USR: Economie de 2,2 mil. lei anual doar din indemnizațiile unor privilegiați din administrația ASF și BNR

Proiect USR: Economie de 2,2 mil. lei anual doar din indemnizațiile unor privilegiați din administrația ASF și BNR

Parlamentarii USR Irineu Darău, Andrei Miftode și Claudiu Năsui au depus o inițiativă legislativă ce vizează eliminarea indemnizațiilor membrilor executivi din consiliile de administrație ale Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR). Acestea sunt echivalentul meselor calde pe care 500 de elevi le-ar putea avea într-un an și reprezintă o economie anuală de 2.232.252 de lei.

Doar Mugur Isărescu, Nicu Marcu și alți șapte speciali costă, într-un an, cât mesele calde pentru 500 de elevi. Membrii executivi sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă: salariu pentru a face propuneri în CA-urile ASF și BNR, respectiv indemnizații ca să își analizeze și voteze propriile propuneri.

Lăsând la o parte posibilul conflict de interese semnalat în politicile OECD, este o situație ridicolă în care membrii executivi primesc salariu pentru a face propuneri în CA cu privire la activitatea instituției și primesc și indemnizație ca să analizeze și să voteze propunerile pe care tot ei le avansează. Astfel, se încalcă principiile de guvernanță instituțională și este subminată încrederea publicului în modul în care sunt administrate fondurile publice.

„Dăm o mână de ajutor Guvernului Ciolacu să mai acopere din gaura bugetară. Trebuie doar să se uite în stânga și-n dreapta, de exemplu la specialii din conducerile ASF și BNR. Membrii executivi ai Consiliilor de Administrație sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă. Mai mult de 500 de copii ar putea fi hrăniți prin programul Masă Caldă dacă indemnizația celor nouă moguli ai finanțelor ar fi tăiată. Ce aleg PSD și PNL?”, declară senatorul Irineu Darău.

„Politrucii din Guvern ne tot spun că nu sunt bani la buget și trebuie să strângem cureaua, dar în realitate singurii care strâng cureaua sunt românii obișnuiți pentru care au crescut taxele. Pentru speciali se găsesc bani. Ei nu strâng niciodată cureaua. Dimpotrivă, această clasă de aristocrație bugetară deseori cumulează o serie întreagă de privilegii, venituri, sporuri și prime. Legea pe care o propunem va interzice un asemenea cumul nesimțit. La Consiliul ASF, spre exemplu, își dau anual al 13-lea, al 14-lea sau chiar și al 15-lea salariu, pe lângă alte privilegii cum ar fi decontarea chiriei. Pe deasupra, au încercat să își secretizeze aceste privilegii până când i-am dat în judecată și am câștigat în instanță un drept de bun-simț: să știm și noi exact ce venituri și-au dat din banii publici”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Peste 2,23 milioane de lei pot fi economisiți anual doar prin tăierea indemnizațiilor a nouă membri executivi din cele două entități. Salariul lunar net al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, este de 52.447 de lei, iar indemnizația pentru calitatea de membru în consiliul de administrație al aceleiași instituții este de 22.706 lei. Președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, câștigă lunar 43.178 de lei, salariul net, și 19.665 de lei indemnizație pentru CA.

„Cu toate problemele majore de inechitate pe care le avem în societate, remunerațiile duble și bonusurile de «deranj» ce se păstrează neatinse sub protecția Guvernului Ciolacu riscă să fie bomboana de pe colivă. E timpul să spunem stop, iar Guvernul să facă economii de unde e de bun-simț să le facă, nu taxând în plus oamenii”, adaugă deputatul USR Andrei Miftode.