Concediu de risc maternal și pentru mamele antreprenoare sau cu meserii liberale. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Concediu de risc maternal și pentru mamele antreprenoare sau cu meserii liberale. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Femeile care nu sunt salariate, ci au meserii liberale sau sunt antreprenoare, și care au încheiat contract cu CNAS vor putea beneficia de concediu plătit de risc maternal, după ce Parlamentul a adoptat un proiect inițiat de deputatele USR Oana Țoiu și Oana Murariu și senatoarea USR Silvia Dinică.

În primul semestru al anului 2023, avem record negativ de nașteri, cele mai puține din ultimii 145 de ani. Tot în primele șase luni ale acestui an, s-au închis aproximativ 20.000 de firme. Proiectul votat astăzi reprezintă o îmbinare a dezideratului de a crește natalitatea cu cel de încurajare a antreprenoriatului și vine să repare o nedreptate”, declară deputata USR Oana Murariu.

În prezent, salariații beneficiază de unele drepturi pentru a fi încurajați să aibă un copil. În schimb, femeile care au avut curaj și și-au deschis o afacere sau exercită o profesie liberală nu beneficiază de aceleași drepturi. Proiectul USR stabilește că și persoanele asigurate facultativ potrivit dispozițiilor art. 1 alin. (2) din OUG 158/2005 să aibă dreptul la concediu de risc maternal.

Dacă ai un contract încheiat cu CNAS, trebuie să primești aceleași beneficii, fie că ești angajată sau antreprenoare. Este atât de simplu. Acum, femeile antreprenor sau cu profesii liberale care cotizează la CNAS nu pot intra în concediu de risc maternal chiar dacă situația o cere pe timpul sarcinii. Pentru ele, statul nu oferă aceleași plase de siguranță, deși ele contribuie. Proiectul adoptat astăzi de Camera Deputaților corectează o nedreptate socială cu care se confruntă sute de mii de femei din România”, precizează senatoarea USR Silvia Dinică.

Peste 40% din totalul PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale au femei ca titular/membru. În total, mai mult de 180.000, conform datelor existente la nivelul lunii mai 2022.

Munca flexibilă este adesea mai potrivită familiilor cu copiii mici și spiritul antreprenorial feminin este puternic în România. Am fost, la rândul meu, însărcinată în perioada de antreprenoriat a carierei mele și știu ce înseamnă asta. Când Guvernul Ciolacu pune biruri peste biruri pe munca independentă sau flexibilă, noi o susținem, pentru că viitorul muncii cere asta și contribuabililor le trebuie respectate cu adevărat drepturile”, afirmă deputata USR Oana Țoiu.