Proiect USR, adoptat: Certificat pe perioadă nedeterminată pentru persoanele cu handicap ireversibil

Proiect USR, adoptat: Certificat pe perioadă nedeterminată pentru persoanele cu handicap ireversibil

Persoanele cu handicap ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare nu vor mai fi nevoite să meargă periodic în fața comisiilor de evaluare pentru a primi certificatele. Comisiile de evaluare vor fi obligate să stabilească termen permanent de valabilitate pentru certificatele eliberate acestora și oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri. Proiectul inițiat de deputatul USR Radu Panait a fost adoptat de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsura să intre în vigoare.

Votul dat astăzi vine, din păcate, la mai bine de doi ani și jumătate de când am depus proiectul de lege. Se poate spune «mai bine mai târziu, decât niciodată», dar mi-ar plăcea ca parlamentarii să dea dovadă de umanitate și astfel de inițiative legislative să parcurgă mai rapid întreg procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. Sper ca legea să fie promulgată cât mai rapid și oamenii să nu mai fie târâți pe la comisii”, declară deputatul USR Radu Panait.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spune că, pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare „va stabili” un termen permanent de valabilitate a certificatului. Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică au relevat că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna și în mod unitar, înregistrându-se situații absurde în care persoane cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie.

Proiectul USR clarifică legislația, stabilind obligația comisiei de a elibera certificate cu termen permanent de valabilitate. În caz de nerespectare a dispozițiilor legale, sancțiunea va fi amendă cuprinsă între 30.000 lei și 100.000 lei.