Persoanele cu dizabilități însoțite de câini ghizi, acces neîngrădit în instituții, magazine, transport în comun sau taxi. Vot unanim în Senat pentru inițiativa USR

Persoanele cu dizabilități însoțite de câini ghizi, acces neîngrădit în instituții, magazine, transport în comun sau taxi. Vot unanim în Senat pentru inițiativa USR

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă USR prin care se garantează accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități însoțite de câini ghid în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, hoteluri, magazine și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, persoanele cu dizabilități nu vor trebui să plătească taxe sau tarife suplimentare pentru câinele ghid care-i însoțește.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatoarea USR Silvia Dinică a susținut că inițiativa reprezintă încă un pas spre normalitate, o măsură care permite persoanelor cu dizabilități să trăiască o viață cât mai apropiată de normal, în mijlocul comunității.

”Pentru persoanele cu dizabilități, măsurile care să le încurajeze mobilitatea sporită nu sunt un moft. Sunt o necesitate. De aceea am venit cu acest proiect de lege care aduce mai multe beneficii. În primul rând, câinii ghizi vor fi tratați ca ajutoare necesare pentru deplasare, nu ca simple animale de companie, sunt animale antrenate special care trebuie să le fie alături stăpânilor tot timpul. Dacă în multe țări din Europa, acest concept ține de banalitate, noi mai avem pași de făcut pentru a deschide noi porți românilor cu dizabilități”, a declarat Silvia Dinică, senatoare USR.

Inițiativa legislativă USR mai prevede și că persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta fie pentru gratuitate la transportul interurban, fie pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul și/sau decontarea serviciilor de transport în regim de taxi, fără a depăși suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

„Domnul Vasile, nevăzător, a venit vara asta din diaspora în concediu acasă cu cățelușa sa utilitară de care avea nevoie ca să se poată deplasa și s-a trezit că ea este oprită la ușă. Alex, un tânăr în scaun rulant, a investit banii lui de salariu ca să își adapteze mașina la dizabilitatea sa să poată conduce spre muncă și în vacanțe. El era unul din doar cei 5% de adulți cu dizabilități grave încadrat în muncă. Acestea nu sunt excepții, ci piedici cu care se întâlnesc mii de persoane cu dizabilități care vor să ducă vieți depline”, a explicat deputata USR Oana Țoiu.

Inițiativa mai prevede și că persoanele cu handicap vor fi scutite de la plata tarifului de omologare RAR pentru autovehiculele special modificate pentru a putea fi conduse de persoanele cu handicap precum și că refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap și a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele-ghid, constituie un caz de discriminare.

Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.