Cristian Ghinea, USR: Prostia lui Boloș ne poate costa peste 500 de milioane de euro

Cristian Ghinea, USR: Prostia lui Boloș ne poate costa peste 500 de milioane de euro

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, avertizează că România poate pierde peste 500 de milioane de euro din cauza ministrului Marcel Boloș, care a condus Ministerul prin ordonanțe de urgență ca să evite orice fel de răspundere.

Cele 500 de milioane de euro se pierd de la un singur program operațional, cel de Competitivitate (POC). Sunt informații publice comunicate de MIPE în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații cu caracter public.

Marcel Boloș a stabilit prin OUG 36/2023 termenele pentru închiderea programelor operaționale aferente perioadei 2014-2020, deși putea să emită un ordin de ministru sau cel mult o hotărâre de guvern, care ulterior se puteau modifica ușor.

Unul dintre aceste termene a fost 30 septembrie 2023, dată după care se reziliază toate contractele care nu aveau un progres financiar de 5% sau de 10%, în funcție de programul operațional. Asta înseamnă că 1.669 de contracte de finanțare (din 1.928) ar trebui reziliate conform legii, deși teoretic mai pot fi implementate până la sfârșitul anului.

„Specialistul lu’ pește ținut în brațe de Hellvig, dar și lăudat și promovat de toată șefimea și baronimea penelistă și pesedistă, a băgat acest termen în mai, înainte de a pleca de la MIPE, în condițiile în care procesul de evaluare/contractare pentru două axe din cadrul Programului Operațional Competitivitate s-a încheiat în luna septembrie 2023 (scrie negru pe alb în răspunsul MIPE). Cum să pui în lege progres financiar de peste 5% dacă tu nici nu ai semnat contractele?! E de noaptea minții. Asta înseamnă că 1.669 de contracte de finanțare (din 1.928) ar trebui reziliate conform legii, deși teoretic mai pot fi implementate până la sfârșitul anului. Suma totală a acestor contracte este 2,42 miliarde de lei, aproximativ 500 de milioane de euro. Și vorbim doar despre un singur program operațional. Iar catastrofa asta umană gestionează acum toate finanțele țării. Ăsta e sabotaj economic! Și-mi asum cât se poate de clar aceste acuzații!”, spune Cristian Ghinea, fost ministru MIPE.

USR va depune o propunere legislativă prin care să fie eliminat acest termen de 30 septembrie la care toate contractele ar trebui reziliate, decizia de reziliere urmând să fie luată doar după o analiză din care să rezulte că proiectele nu pot fi fazate sau continuate pe cheltuiala beneficiarilor (pentru a nu fi restituite sumele deja plătite).