Guvernul PSD-PNL se laudă de două ori – și în octombrie 2022 și la final de octombrie 2023 – cu trimiterea către Bruxelles a planului național de luptă contra excluziunii sociale a copiilor. Adevărul este că România e ultima țară care trimite planul, iar Ministerul Familiei toacă bani degeaba.
„Termenul era martie 2022. Apoi, în octombrie 2022, PSD – prin vocea Gabrielei Firea – se lăuda că a trimis acest plan la Bruxelles, deși planul nu era niciunde de găsit acolo și niciun oficial nu a confirmat că l-ar fi primit. Acum, în ultima zi a lunii octombrie 2023, același PSD – prin vocea Nataliei Intotero – își propune să trimită același plan la Comisia Europeană. O face pentru că pe 3 noiembrie sunt convocați în Spania toți coordonatorii să prezinte progresul și s-ar fi văzut lipsa României, care nu doar că nu avea progres, dar nu avea nici măcar planul. Cine nu spune tot adevărul? PSD-ul Gabrielei Firea sau PSD-ul Nataliei Intotero?”, declară deputata USR Oana Țoiu.
De planul pe care România trebuia să-l prezinte la Bruxelles acum mai bine de un an și jumătate depind alocări bugetare din fonduri europene. Și ele, implicit, întârziate.
Și mai grav este că Guvernul Ciolacu încearcă să „fardeze” situația pe care să o raporteze partenerilor europeni.
„Guvernul încearcă să măsluiască din cifre succesul cincinal. Planul aprobat marți își propune, la sfârșit de octombrie 2023, să pornească de la cifrele din… 2021, când, în vârful pandemiei, situația arăta, evident, mult mai rău ca astăzi. Astfel, Guvernul va putea să raporteze la anul un progres inexistent. Ani pierduți și încredere slăbită pentru că PSD se înghesuie la laude și mai greu la fapte. Autoritatea Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care trebuie să verifice calitatea serviciilor sociale, inclusiv cele pentru copii, este și acum fără conducere, după ce domnul Budăi și-a numit și, apoi, demis colega de filială din Botoșani”, mai precizează Oana Țoiu.
Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința de marți, Planul Național de Acțiune pentru implementarea Garanției pentru Copii, elaborat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție și coordonat de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Planul – menit să prevină și să combată excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate la un set de servicii esențiale (precum cele de educație timpurie, sănătate, nutriție sănătoasă, locuire sau protecție socială) – este o obligație a României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, și ar fi trebuit să fie gata acum mai bine de un an și jumătate.