Diana Buzoianu: Mafia lemnului, protejată politic, produce României prejudicii de miliarde, dar nimeni nu e declarat vinovat

Diana Buzoianu: Mafia lemnului, protejată politic, produce României prejudicii de miliarde, dar nimeni nu e declarat vinovat

În primele șase luni ale anului 2023, doar 10 infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice la închisoare cu executare și și-au început pedeapsa. Pentru restul s-a dispus amendă sau închisoare cu suspendare, după cum reiese din datele furnizate de Ministerul Justiției în urma unei interpelări a deputatei USR Diana Buzoianu. Practic, în timp ce tăierile ilegale păgubesc România anual cu miliarde de lei, aproape 95% din dosarele penale deschise sunt finalizate fie prin renunțare la urmărire penală, fie prin clasare.

Comisia Europeană, în rapoartele de țară, a estimat o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor din România.

Cu toate acestea, foarte puține persoane ajung să răspundă în instanță pentru tăierile ilegale de păduri. În primele 6 luni ale anului 2023 (pe această perioadă a putut oferi informații Ministerul Justiției în urma interpelării primite), doar 144 de infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice, iar din aceștia numai 10 au primit închisoare cu executare și și-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnați la închisoare cu suspendare și 34 au fost condamnați cu amânarea executării pedepsei.

Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare dacă sunt analizați și anii anteriori. În 2022, din 8.051 de dosare cu infracțiuni silvice, 7.696 au fost finalizate fie prin renunțare la urmărire penală, fie prin clasare. Adică, peste 95% dintre dosare nu au mai ajuns în instanță. Similar în 2021, din 6.052 de dosare cu infracțiuni silvice, 5.730 au fost finalizate fie prin renunțare la urmărire penală, fie prin clasare.

Statistica nu face decât să sublinieze, încă o dată, cât de important este să fie înființată o structură specializată în combaterea infracțiunilor de mediu, așa cum propune USR încă din 2020.

Cu atât mai rușinos este cum PSD, PNL și AUR au votat contra înființării «DNA-ului pădurilor» în Comisia juridică din Camera Deputaților. În timp ce mafia lemnului ne fură pădurile, parlamentarii aleg să le mai dea puțin timp să-și termine măcelul. Ca să nu mai avem aceste miliarde pierdute, păduri măcelărite, sute de pădurari hărțuiți, amenințați, bătuți, unii chiar omorâți, instituțiile statului ar trebui să muncească de zor să îi facă pe acești mafioți să plătească: pe scurt, să fie condamnați. Să știe infractorii că nu pot scăpa fără să plătească consecințele”, mai declară deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiatoare a proiectului USR privind inființarea «DNA-ului pădurilor».

Proiectul USR pentru înființarea „DNA-ului pădurilor” ar putea ajunge la vot în plenul Camerei săptămâna viitoare, după care va intra în dezbaterea Senatului.