USR corectează prostiile din ordonanțele lui Boloș pentru a nu pierde fondurile europene

USR corectează prostiile din ordonanțele lui Boloș pentru a nu pierde fondurile europene

Parlamentarii USR au depus modificări la ordonanța de urgență emisă de Marcel Boloș pentru închiderea programelor operaționale 2014-2020, astfel încât România să nu piardă peste 500 de milioane de euro fonduri europene.

USR propune eliminarea termenului de 30 septembrie 2023 pentru a împiedica pierderea a peste 500 de milioane de euro prin rezilierea a mii de contracte, care în unele situații sunt încă în curs de semnare și mai pot fi implementate până la sfârșitul anului.

Din incompetență, Marcel Boloș a stabilit prin ordonanță că după termenul de 30 septembrie 2023 se reziliază toate contractele care nu au un progres financiar de 5% sau de 10% (în funcție de programul operațional).

Doar la un singur program, Programul Operațional Competitivitate, este vorba de 1.681 de proiecte, cu o valoare de 2,4 miliarde de euro, aproximativ 500 de milioane de lei. Alte patru contracte din Programul Operațional Capacitatea Administrativă, cu o valoare de 12 milioane de lei, sunt în aceeași situație. La fel și multe alte contracte din cadrul Programului Operațional Capital Uman și al Programului Operațional Regional.

„Boloș a copiat un Ghid al Comisiei și l-a făcut ordonanță de urgență, OUG 36/2023, de care nu era nevoie, pentru că procesul de închidere al programelor de fonduri europene este unul strict de natură procedurală, adaptabil de la un stat membru la altul, ba chiar de la un program operațional la altul. Nu putem accepta ca dintr-o prostie a lui Boloș să pierdem 500 de milioane de lei fonduri europene. Prin aceste modificări depuse în Parlament, încercăm să limităm pagubele și România să nu plătească acești bani de la bugetul de stat, unde avem deja o gaură imensă făcută de PSD și PNL. Omul plasat de Hellvig în Guvern arată limitele guvernării prin securiști: incompetenți, obsedați să se acopere cu hârtii, inflexibili”, spune Cristian Ghinea, fost ministru MIPE.

USR cere dezbaterea de urgență a acestor modificări în Parlament și face apel la toate partidele să le voteze rapid.

„România are nevoie de proiecte, de investiții și de bani europeni ca de aer și atitudinea Guvernului de a se împrumuta pe 30 de ani în timp ce blochează bani europeni nu poate fi înțeleasă decât prin faptul că e mai greu să hrănești corupția cu ei. După ce că au blocat studiile viitoare de fezabilitate și prefezabilitate pentru proiecte europene viitoare, le-au blocat și pe cele în implementare. Sunt peste 1.600 de proiecte acum în desfășurare doar la un singur program care printr-un OUG absurd ar trebui închise în 30 septembrie, deși în unele cazuri implementatorii abia în septembrie au aflat răspunsul evaluării proiectelor lor și tot atunci au semnat contractele. Am depus săptămâna asta soluții legislative printr-un pachet de amendamente care să deblocheze această situație, să lăsăm oamenii care fac treabă să o facă și nu tot ei să fie penalizați pentru haosul Guvernului. Trebuie să fie adoptate de urgență”, conchide deputata USR Oana Țoiu.