Pensiile speciale sunt prioritatea Coaliției PSD-PNL. Pensionarii cu venituri mici, nu

Pensiile speciale sunt prioritatea Coaliției PSD-PNL. Pensionarii cu venituri mici, nu

Premierul PSD Marcel Ciolacu anunță triumfalist că noua Lege a pensiilor va fi aprobată până la sfârșitul lunii noiembrie, dar uită să spună că aceasta trebuia să fie gata încă de la începutul anului, conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

O nouă Lege a pensiilor, care să crească cele mai mici pensii, să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii, echitatea și respectarea principiului contributivității a fost introdusă de USR în PNRR încă din 2021. Scopul acestei legi era tocmai de a elimina inechitățile produse de Legea pensiilor din 2019, făcută de PSD.

Din cauza întârzierilor constante la respectarea jaloanelor din PNRR, întârzieri în urma cărora anul acesta România nu va mai încasa niciun euro din cele 5,5 miliarde de euro alocate anului 2023, această lege și celelalte măsuri conexe vor face ca cele mai mici pensii ale românilor să nu crească de la începutul anului, așa cum ar fi trebuit.

Creșterea pensiilor cu 13% de la 1 ianuarie 2023 nu are legătură cu noua Lege a pensiilor pe care și-a asumat-o România, ci este prevăzută deja în legea actuală, este indexarea automată anuală cu indicele de inflație.

Creșterea celor mai mici pensii se va produce, potrivit propunerii anunțate de Marcel Ciolacu, de la 1 septembrie, cu 10 luni întârziere, prin egalizarea în sus a pensiilor mai mici, după finalizarea recalculării, așa cum cere PNRR.

Până în luna decembrie a acestui an, potrivit Jalonului 239, Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice ar fi trebuit să termine recalcularea tuturor dosarelor de pensii. Nu s-a făcut acest lucru pentru că noua Lege a pensiilor, care trebuia să fie gata în martie 2023, nu a fost gata.

Acesta este motivul pentru care se amână cu cel puțin 10 luni creșterea pensiilor mici: Guvernul PSD-PNL nu și-a făcut treaba.

De asemenea, Guvernul PSD-PNL nu a prezentat niciun studiu de impact care să prezinte date concrete despre impactul bugetar al noii legi. În condițiile în care cheltuielile cu pensiile speciale cresc în continuare în loc să scadă, așa cum cerea PNRR, doar în primele nouă luni ale lui 2023, PSD și PNL au împrumutat 2,6 miliarde de euro pentru a putea plăti pensiile la nivelul de acum.

„Dacă promisiunile din legea din 2019 s-au dovedit mincinoase, de ce am crede promisiunile de acum? Cum să credem că până în septembrie 2024, adică peste nouă luni, Casa Națională de Pensii Publice va recalcula pensiile a 4,8 milioane de pensionari, când ei nu au fost în stare în doi ani să termine măcar verificarea corectitudinii datelor din aceste dosare de pensii?”, atrage atenția deputatul USR Cristian Seidler.

Dacă ar fi dorit să crească cu adevărat pensiile, și mai ales cele mai mici pensii ale românilor, Guvernul PSD-PNL ar fi putut să o facă încă de anul acesta. În prezent, cheltuielile cu pensiile reprezintă 7% din PIB, ceea ce i-ar fi lăsat loc lui Ciolacu să crească pensiile și cu 27%. Nu au făcut-o pentru că au preferat să jefuiască banul public pentru sinecuri, clientela politică și pensii speciale și acum România are un deficit-record.