<strong>Proiectul USR pentru sancționarea adulților care profită sexual de minori de 16-18 ani, avizat pozitiv de CSM</strong>

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul USR de completare a Codului penal în sensul incriminării ca viol, în anumite condiții, a actului sexual cu un minor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Odată ce proiectul USR va deveni lege, se va repara o „scăpare” legislativă și se va stopa dezincriminarea abuzurilor comise asupra adolescenților în familii și în centre de plasament.

În iunie, PNL și PSD au dezincriminat, practic, actele sexuale comise de profesori, de personalul din centrele de plasament, de rude și de toți cei care profită de starea de dizabilitate sau de puterea avută, prin diferite mijloace, asupra minorilor de 16-18 ani. Le-am explicat și în comisie și în plen atunci, am depus amendamente să îi oprim, căci este absurd ca un medic pediatru să aibă dreptul legal să aibă relații sexuale cu paciente de 16 ani, este nedrept ca minore însărcinate în centrele pentru protecția copiilor să nu mai aibă protecția legii față de adulții care au profitat de vulnerabiltatea lor. Au votat împotrivă și din cauza acelui vot de la 1 ianuarie vor ieși din pușcării agresorii. Mai avem o șansă să reparăm asta acum și Consiliul Suprem al Magistraturii confirmă că reîncriminarea cerută de societatea civilă și de experți, inclusă în legea noastră, trebuie votată de Parlament anul acesta”, declară deputata USR Oana Țoiu, co-inițiatoare a proiectului de lege.

Proiectul USR de modificare a Codului penal (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b562&an_cls=2023) a primit aviz favorabil, în octombrie, și de la Consiliul Economic și Social și mai sunt așteptate puncte de vedere de la Consiliul Legislativ și Guvern. Solicitarea USR de dezbatere în procedură de urgență a fost respinsă însă, iar, la aproape o lună de la depunere, inițiativa nu a fost încă repartizată comisiilor de specialitate.

USR a depus proiectul, sub semnătura deputaților Oana Țoiu, Victor Ilie și Monica Berescu, după ce, la votul privind incriminarea ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani, a rămas nereglementat complet cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Astfel, de la 1 ianuarie 2024 ar urma să mai fie incriminate doar raporturile sexuale comise prin constrângere de un major cu un minor între 16 și 18 ani.

USR a propus la dezbaterea din iunie să fie prevăzută o soluție și pentru categoria de vârstă 16-18 ani dacă fapta este comisă de adulții cu autoritate asupra lor, în contextul în care sunt numeroase cazurile de persoane cu influență (primari, profesori, îngrijitori) care încearcă să profite sexual de minorii de 16-18 ani. Majoritatea PSD-PNL a refuzat însă.