Alertă PNRR: Grindeanu anulează și a doua licitație pentru trenurile pe hidrogen

Ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anulat a doua licitație pentru trenurile pe hidrogen. Singura ofertă depusă nu a fost validată din motive tehnice. Fără un furnizor de trenuri, România poate pierde sute de milioane de euro din PNRR.

În iunie 2023 trebuia semnat contractul pentru cele 12 trenuri noi pe hidrogen care să circule pe liniile metropolitane București – Chitila, București – Aeroport Otopeni, București – Titu – Pitești – Craiova, Titu – Târgoviște, Pitești – Curtea de Argeș.

Sorin Grindeanu a anulat o primă licitație pentru trenuri în februarie, după ce niciun producător nu a depus vreo ofertă. Cauza de atunci: Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) responsabilă de licitație a răspuns în bătaie de joc la nelămuririle celor interesați. A doua licitație tocmai a fost anulată pentru că singura ofertă depusă nu a fost validată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) din motive tehnice.

„Sorin Grindeanu trebuie să reia licitația de la zero. Adică alte luni pierdute. Până când nu există un furnizor de trenuri contractat, nu vin banii europeni. Dar lui Grindeanu nu-i pasă. Dacă i-ar fi păsat, directorul ARF era demult dat afară. Și cu el, toți iresponsabilii de la Transporturi care își bat joc de banii europeni și de șansa românilor de a avea drumuri, căi ferate și trenuri moderne”, explică Horațiu Cosma, fost secretar de stat USR la Ministerul Transporturilor.