PSD și PNL nu vor să aflăm câți bani cheltuie președintele Klaus Iohannis pe deplasările externe

PSD și PNL nu vor să aflăm câți bani cheltuie președintele Klaus Iohannis pe deplasările externe

USR a depus, miercuri, o solicitare pentru a dezbate în procedură de urgență la Camera Deputaților legea inițiată de liderul de grup al deputaților USR, Ionuț Moșteanu, care asigură transparența cheltuielilor cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis. În Comitetul Liderilor, PSD și PNL au respins solicitarea USR.

Investigația recentă publicată de Recorder relevă discrepanțe semnificative între costurile deplasărilor externe ale președintelui României și ale altor lideri europeni.

„Consilierul prezidențial care a secretizat datele privind zborurile lui Klaus Iohannis trebuie demis imediat. Este un grav abuz comis. Este inadmisibil ca zborurile lui Klaus Iohannis să fie finanțate din bani publici, fără o transparență corespunzătoare. Avem dreptul să știm cum sunt cheltuiți banii noștri”, declară Ionuț Moșteanu, lider de grup al deputaților USR.

De asemenea, Ionuț Moșteanu face un apel la responsabilitate și cere PSD să voteze legea depusă de USR: „Este timpul ca PSD să nu mai execute ordinele Președintelui și să sprijine această lege care va elimina posibilitatea de a ascunde cheltuielile sub pretextul «așa e legea»”.

Legea depusă de USR prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în sensul stabilirii interdicției de a clasifica, ca secrete de serviciu, informațiile care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra cheltuirii banilor publici. Astfel, Klaus Iohannis nu se mai poate folosi de portițele din actuala lege a transparenței publice pentru a-și justifica refuzul de a furniza informațiile cu privire la deplasările externe.