Noi societăți comerciale pentru autoritățile locale, după modelul Firea. USR a votat „împotrivă”

După modelul falimentar Firea, autoritățile locale vor putea înființa societăți comerciale și pentru servicii de salubritate, cu ocolirea licitațiilor publice și eliminarea competiției de pe piață, grație votului dat astăzi de PSD, PNL și UDMR. USR s-a opus modificării legislative, atât în comisii, cât și în plen.

Prin votul dat astăzi, PSD, PNL și UDMR au dat mână liberă autorităților locale să înființeze oricâte societăți comerciale vor. Vom ajunge la ceea ce am avut în București în administrația Firea: 25 de societăți comerciale. Și acum ne chinuim să le desființăm, din cele 11 care trebuiau desființate de PNL doar 4 au fost închise, pentru restul sunt invocate tot felul de scuze. Practic, odată ce sunt create aceste societăți comerciale, pe de o parte ocolești sistemul competitiv de achiziții publice, pe de altă parte ai și niște posturi călduțe pentru oamenii de partid”, declară deputata USR Cristina Prună.

Proiectul de modificare a OG 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local a fost inițiat de PSD și UDMR, dar s-au raliat la vot și UDMR și minoritățile naționale.

Astăzi avem încă o dovadă că actuala conducere a PNL pesedizează complet PNL. Prin votul dat astăzi se elimină competiția de pe piața liberă și se ocolesc licitațiile publice. Să ne uităm doar la ce a făcut Gabriela Firea în București: zeci de companii înființate, cu până la 20.000 de angajați. Multe dintre aceste companii erau falimentare și de aproape 3 ani ne chinuim să le desființăm. Să ne uităm și la ce se întâmplă în Sectorul 3, vom vedea astfel de societăți prin toată țara. PNL a uitat că piața liberă și concurența reglementează cel mai bine tarifele pentru servicii”, precizează deputatul USR Alin Apostol.

Companiile municipale înființate de Gabriela Firea au însemnat o risipă extraordinară din banii publici: bugete uriașe alocate, egale cu cât ar fi fost nevoie pentru refacerea sistemului de termoficare, salarii de circa 30.000 de lei pe lună pentru directori și, în final, servicii mai scumpe decât cele practicate de firmele private. USR a luptat încă din primul moment pentru desființarea companiilor mafiei PSD-Firea din București și consideră inacceptabil ca acest model să fie „exportat” în întreaga țară, în detrimentul cetățenilor onești care își plătesc cu greu taxele și impozitele.