Deputatul USR Claudiu Năsui a dat în judecată administrația prezidențială

Deputatul USR Claudiu Năsui a dat în judecată administrația prezidențială

Deputatul USR Claudiu Năsui anunță că a dat în judecată administrația prezidențială pentru refuzul de a furniza informații publice despre deplasările președinților între anii 2010-2023.

Claudiu Năsui a trimis în urmă cu mai mult de 30 de zile o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații publice și a cerut informații despre numărul deplasărilor președinților României și costurile lor.

„Câte au fost? Unde au fost? Câte zile? Cât au costat? Și cu ce aeronavă a plecat? Și dacă a fost o aeronavă închiriată cu ce cost? Domnul Iohannis nu cheltuiește banii lui. Cheltuie banii noștri. Într-o democrație ar trebui să se știe lucrurile acestea. E o minimă transparență. În statul român, însă, nu numai că aceste informații nu sunt pe site, dar se pare că nu le poți obține nici la cerere (așa cum zice legea)”, spune Claudiu Năsui, deputat USR.

”Oficial, administrația prezidențială mi-a cerut mai mult timp. Citez „este necesar un termen mai îndelungat pentru a analiza informațiile”. A trecut și termenul acela mai îndelungat. Adică 30 de zile.Și tot n-au răspuns.Caz clasic pentru statul român. Dar sunt obișnuit. Nu mă dau bătut. De îndată ce se termină procesul vă voi ține la curent, așa cum am făcut și cu ASF. Alții care au secretizat de la sine putere informații pe care le voiau ținute departe de ochii lumii”, adaugă Claudiu Năsui.

USR a depus și un proiect de lege care asigură transparența cheltuielilor cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis, dar a fost respins la Senat și este ținut la sertar în Camera Deputaților. Chiar astăzi USR a cerut dezbaterea proiectului în procedură de urgență, dar PSD și PNL au respins solicitarea.