PSD, PNL și AUR, vot împotriva cursurilor de prim ajutor în școli și a salvării de vieți

Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a dat astăzi, prin votul PSD, PNL și AUR, un raport de respingere pentru proiectul deputatului USR Alin Apostol ca în școli să fie introduse cursuri modulare de prim ajutor pentru elevi, cadre didactice și personalul auxiliar. Proiectul trebuie să fie discutat și în Comisia pentru sănătate, înainte de votul în plen.

Deși proiectul pe care l-am propus nu presupunea mari cheltuieli pentru școli, PSD, PNL și AUR – partide care pretind că deservesc interesul cetățenilor – au decis că nu este nevoie ca elevii să învețe să salveze vieți. Au spus că există în curricula școlară deja predarea de «noțiuni de prim-ajutor». Adică, în traducere liberă, faptul că elevii scriu în caiete definiția stopului cardio-respirator înseamnă, în viziunea lor, că este suficient ca ei să știe să intervină dacă văd pe cineva în situația aceea. Cât despre costuri, mi se pare inacceptabil să nu-ți dai seama că un manechin pe care să faci practica valorează nimic față de viața unui copil”, declară deputatul USR Alin Apostol.

În prezent, Educația pentru sănătate – în care sunt încorporate noțiunile de prim ajutor – este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie.

Anul acesta, o copilă din Cluj a murit la școală, sufocată cu un jeleu și nimeni, absolut nimeni, nu a știut cum să efectueze manevra Heimlich. Niciun profesor, niciun coleg, nimeni. Astăzi, am asistat la încă un episod de iresponsabilitate politică marca PSD, PNL și AUR, care au invocat pretextul bugetului încărcat. Au bani de pensii speciale, dar pentru cursuri de prim ajutor nu s-ar găsi un leu”, precizează deputatul USR Filip Havârneanu, membru în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.

USR a depus proiectul în urma întrevederilor avute de deputatul Alin Apostol cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.