USR: Guvernul vulnerabilizează sistemul de sănătate, cei care suferă sunt românii

USR: Guvernul vulnerabilizează sistemul de sănătate, cei care suferă sunt românii

USR acuză Guvernul PSD-PNL că lasă spitalele fără bani de investiții, medicamente și materiale sanitare, în condițiile în care suma pe care vrea astăzi să o aloce, tot din Fondul de rezervă bugetară, acoperă doar parțial sumele necesare pentru asigurarea accesului pacienților la asistență medicală.

Guvernul Ciolacu vine pe ultima sută și recunoaște că a vulnerabilizat sistemul de sănătate din România. Alocă prin Hotărâre de Guvern sume care nu știu dacă vor ajunge măcar pentru plata datoriilor curente și arieratelor spitalelor. Sunt multe spitale care înregistrează datorii mai vechi de trei luni, unele au întârzieri de plată chiar și la contribuțiile sociale pentru proprii angajați. S-au oprit și investițiile în spitale care crapă, furnizorii de medicamente și materiale sanitare așteaptă plățile de luni de zile. Managerii de spitale sunt puși în situații imposibile, dar, până la urmă, actul medical este cel afectat și cei care suferă cu adevărat sunt pacienții”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Printr-o hotărâre de Guvern, Cabinetul Ciolacu suplimentează astăzi, tot din Fondul de rezervă bugetară, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Suma alocată este de 1,7 miliarde de lei și ea va acoperi parțial cheltuielile pe noiembrie 2023 cu serviciile medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, inclusiv cele utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate.

Culmea este că chiar Guvernul recunoaște, în nota de fundamentare a HG-ului, că pentru a acoperi integral serviciile medicale și medicamentele din luna noiembrie ar fi nevoie, de fapt, de 4,22 miliarde de lei. Faptul că spitalele au ajuns, în Guvernarea PSD-PNL, să supraviețuiască cu greu de la o lună la alta rezultă și din declarațiile publice ale unor manageri de spitale din București, care spun că bugetul pe care îl mai au la dispoziție până la finalul anului este de ordinul… sutelor de lei.

Guvernul Ciolacu, în loc să taie din cheltuielile inutile ale statului mafiot PSD-PNL, din pensii speciale și salarii nesimțite la ASF, taie din banii destinați îngrijirii pacienților! Să tot tai din bugetul Sănătății care este deja măcelărit de guvernarea PSD-PNL este efectiv o crimă cu premeditare. Nu poți tăia bani de unde nu sunt. Am vorbit zilele acestea cu zece manageri de spitale, absolut disperați că nu au medicamente, nu au aparatură, nu au personal de întreținere. Este absolut dramatic prin ce trecem ca stat, o criză teribilă”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.