Inițiativă USR: Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere și concediul de maternitate

Inițiativă USR: Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere și concediul de maternitate

Parlamentarele USR Oana Murariu și Simona Spătaru au depus o inițiativă legislativă care le permite femeilor care au profesii liberale și lucreză cu PFA să își continue activitatea în perioada de concediu de creștere a copilului.

„Femeile antreprenor sau cu meserii liberale au de condus un business. Au angajați, colaboratori, clienți. Dacă ele iau o pauză în concediul de maternitate, acest lucru poate însemna închiderea completă a businessului. Soluția este de a le lăsa pe ele însele să decidă dacă doresc să își suspende activitatea sau nu și, indiferent de opțiune, să primească indemnizația de creștere a copilului”, a spus Oana Murariu, inițiatoare a legii.

În această situație se află sute de mii de femei din România care lucrează ca avocate, arhitecte, graficiene, consultante, psihologe. 

„Prin acest proiect femeile antreprenor sunt încurajate să devină mame fără teama că își vor pierde anii de muncă dedicați activității profesionale. Astfel, indemnizația pentru creșterea copilului se păstrează alături de veniturile realizate din exercitarea managementului afacerii lor”, a explicat Simona Spătaru, senatoare USR.  

Inițiativa face parte dintr-un pachet de legi propuse de USR în sprijinul părinților, care include:  

  • inițiativă pentru actualizarea indemnizației, a plafonului și a stimulentului de inserție cu inflația, anual, 
  • inițiativă pentru dreptul de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu de creștere a copilului cu diminuarea proporțională a indemnizației, 
  • inițiativă care permite ambilor părinți să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1500 de lei la primul an, nu doar primele șase luni.