Inițiativă USR: Un prim pas ca autoritățile să valorifice potențialul de energie solară

Inițiativă USR: Un prim pas ca autoritățile să valorifice potențialul de energie solară

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus în Parlament un proiect de lege care să faciliteze inventarierea suprafeței totale a acoperișurilor instituțiilor publice, pe care pot fi instalate panouri fotovoltaice pentru a crește producția de energie solară din România.

„În plin maraton al tranziției energetice, autoritățile trebuie să știe precis unde pot fi instalate panouri fotovoltaice. Este nevoie de reglementări și standarde specifice legate de inventarierea suprafețelor pentru panourilor solare pe clădiri publice. Cunoașterea dimensiunilor acoperișului permite determinarea capacității maxime de producere a energiei solare a clădirii. Acest lucru este esențial pentru a dimensiona sistemul fotovoltaic în mod corespunzător, astfel încât să satisfacă cerințele de energie ale instituției publice. Doar astfel, autoritățile vor putea începe cu dreptul exploatarea resurselor disponibile de energie solară. Astfel, banii din taxele contribuabililor utilizați odinioară pentru achitarea facturilor din clădirile de stat vor putea fi redirecționați pentru rezolvarea altor nevoi”, explică senatoarea USR Silvia Dinică.

Inițiativa legislativă a senatoarei USR Silvia Dinică vizează încurajarea și susținerea comunităților energetice, care se bazează pe surse de energie regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Acestea contribuie la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Tot acestea pot implementa tehnologii avansate de management al energiei și partajare a surplusului de energie între membrii comunității, lucru care poate îmbunătăți eficiența energetică și reduce pierderile de energie în rețea.

În decursul ultimelor decenii, energia solară a câștigat tot mai mult teren ca sursă de energie electrică sustenabilă și ecologică de prim rang. Inclusiv în România are loc o “revoluție solară”, din dorința a peste 90.000 de români de a deveni prosumatori.