Dan Barna (USR) i-a cerut președintei Adunării Parlamentare OSCE să susțină aderarea României la Schengen

Dan Barna (USR) i-a cerut președintei Adunării Parlamentare OSCE să susțină aderarea României la Schengen

Vicepreședintele USR Dan Barna i-a cerut președintei Adunării Parlamentare OSCE, Pia Kauma, să susțină aderarea României la Schengen la Consiliul Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Întâlnirea vicepreședintelui USR cu președinta Adunării Parlamentare OSCE a avut loc în contextul reuniunii de toamnă a AP OSCE, care a avut loc în aceste zile la Erevan.

„Românii și-au câștigat dreptul să fie în Schengen. I-am cerut președintei AP OSCE să susțină această prioritate de securitate pentru România la Consiliul Ministerial al OSCE. Doamna Pia Kauma m-a asigurat că va susține în cadrul dezbaterilor poziția justă și legitimă a României și Bulgariei de a fi acceptate în spațiul Schengen. Avem nevoie de toate vocile relevante pentru susținerea aderării la Schengen, pentru că ultima șansă din acest an pentru aderare primește verdictul la Consiliul JAI de pe 4-5 decembrie”, a declarat Dan Barna, vicepreședintele USR și al Camerei Deputaților.

Dan Barna le-a cerut de asemenea participanților la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să sprijine aderarea la UE a Republicii Moldova și a Ucrainei.

„Am cerut tuturor celor prezenți să sprijinim Moldova în consolidarea instituțiilor de bază, în construirea rezilienței și drumului european durabil și ireversibil. Pentru că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv ce poate fi realizat de Republica Moldova în noul context geostrategic. România sprijină ferm această cale europeană a Moldovei și Ucrainei. România a fost alături de Ucraina în eforturile de a descalada agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei. Știm că Ucraina nu luptă doar pentru integritatea sa teritorială, independență și suveranitate, ci apără valorile și principiile care reprezintă pilonii acestui ordin: democrația, respectul pentru demnitatea umană și libertatea”, a mai declarat vicepreședintele USR.