USR: PSD și PNL vor austeritate doar pentru românii de rând, în timp ce cresc beneficiile clientelei de partid

În timp ce îngroapă salariații și antreprenorii în taxe și impozite majorate, PSD și PNL refuză orice măsură care ar tăia din beneficiile clientelei de partid. Ba din contră, majorează aceste beneficii ori de câte ori au ocazia, așa cum s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaților, când au crescut de 15 ori indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La fel cum au procedat și cu alte ocazii, PSD și PNL au scos din sertare o ordonanță de urgență mai veche (OUG 44/2022, care cuprindea măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2) și au introdus în legea de aprobare a ei amendamente prin care să crească țintit beneficiile. Concret, membrii CA al CNAS vor primi 15% din indemnizația președintelui CNAS, în loc de 1% cum era până acum. La rândul lor, membrii consiliilor de administrație ale caselor județene de asigurări vor primi 10% din salariul directorului general al casei respective, în loc de 1% cum era până acum.

CA al CNAS este format din 9 membri, din care 4 sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, iar 2 sunt numiți de președintele României. La rândul lor, consiliile de administrație ale caselor județene sunt formate din 11 membri, din care unul este desemnat de consiliul județean (respectiv Consiliul General al Municipiului București) și unul de prefect.

În timp ce Guvernul crește taxele – am avut majorări în 2022, în 2023, probabil vom avea o creștere masivă și în 2025 – este cel puțin imoral să înmulțim cu 15 indemnizațiile șefilor CNAS. Pentru că asta au făcut astăzi, în clasicul stil PSD-PNL, în care iau o lege de aprobare a unei ordonanțe și, la Senat, vin cu amendamente prin care adaugă sporuri și privilegii tot pentru cei care s-au înfruptat atât de mult din sistemul de sănătate. Iar, apoi, vin la televizor și plâng cu lacrimi de crocodil că de ce cresc taxele, când de fapt ei vor să crească taxele ca să aibă bani să hrănească clientela de partid cu bani publici”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Tot ca o dovadă a faptului că PSD și PNL vor austeritate doar pentru românii de rând, majoritatea patronată de Klaus Iohannis a respins, în aceeași ședință de plen, proiectul prin care USR propunea eliminarea remunerației pentru sute de membri ai consiliilor consultative existente la nivelul agențiilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, membri numiți direct și netransparent, fără garanții de competență și profesionalism.

Respingerea proiectului USR vine în plină criză bugetară, recunoscută clar de PSD și PNL prin impunerea de noi taxe și impozite cetățenilor și firmelor. Nu sunt bani în spitale, nu sunt bani de medicamente, nu sunt bani pentru tot felul de cheltuieli esențiale, dar, când USR propune reducerea poverii fiscale inutile asupra bugetului, PSD și PNL refuză, susținute de AUR, UDMR și minorități”, declară deputata USR Pollyanna Hangan.

Fiecare consiliu consultativ are 15 membri și, pentru fiecare membru al celor 42 de consilii, remunerația este de 10% din salariul directorului executiv al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Indiferent de competență, performanțe sau orice alt criteriu obiectiv, fără a avea posibilitatea de a verifica dacă respectivele persoane au avut activitate sau dacă au adus o îmbunățire reală serviciilor publice acordate cetățenilor.