PSD și PNL nu vor ca managerii spitalelor să răspundă pentru neregulile sesizate de pacienți prin mecanismul de feedback. Proiectul USR care viza stabilirea unor responsabilități pentru manageri a fost respins de Camera Deputaților.
Proiectul USR completa Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul introducerii unui alineat nou, care prevedea că managerul spitalului este persoana răspunzătoare pentru ca informații esențiale pentru implementarea mecanismului de feedback să fie colectate de la pacienții externați și introduse în foaia de observație clinică generală, cu excepția refuzului expres al pacientului.
„Proiectul respins miercuri e plimbat de 5 ani prin Parlament, deși este de bun simț să avem implementat și în România un mecanism de feedback al pacientului. În teorie, mecanismul a fost introdus în 2016, prin ordin de ministru, dar mulți manageri de spital au ales să-l ignore, pentru că deranja, oferea pacienților șansa să-și spună părerea despre serviciile din spitalele din România. Propunerea mea nu era altceva decât extinderea acestui mecanism la nivelul întregului sistem sanitar, iar conducerea spitalului să-și asume implementarea acestui formular. Din păcate, PNL și PSD sunt de altă părere”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.
Un raport al Observatorului Român de Sănătate a arătat că doar 64 de spitale aveau un număr suficient de chestionare completate pentru a genera rezultate relevante din punct de vedere statistic, în timp ce 277 de spitale aveau atât de puține chestionare completate încât nu se puteau trage concluzii despre gradul de satisfacție a pacienților. Același raport ridica serioase semne de întrebare cu privire la lipsa de transparență și de implicare a unor manageri de spital, în condițiile în care 21% dintre unitățile sanitare nu aveau introduse datele de contact în platforma informatică nici măcar pentru un pacient. În total, 82% dintre spitale aveau introduse datele de contact pentru mai puțin de 5% dintre pacienții externați.