Inițiativă USR: bursa pentru studenții români de pretutindeni, cumulabilă cu alte burse

Inițiativă USR: bursa pentru studenții români de pretutindeni, cumulabilă cu alte burse

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă legislativă care permite cumularea bursei pentru studenții români de pretutindeni, cu bursa de excelență olimpică și cu bursa de performanță.

În prezent, studenții care studiază prin programele alocate românilor de pretutindeni pot primi bursă dacă aleg să studieze în România, dar nu au posibilitatea să o cumuleze cu bursa de excelență olimpică sau cu bursa de performanță. Motivul este simpla absență din lege a unei mențiuni exprese privind posibilitatea cumulării, în condițiile în care pentru alte tipuri de burse această posibilitate este prevăzută clar.

“Mare parte dintre beneficiarii acestei burse sunt tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și alte țări vecine nouă în care câștigul mediu este mai mic față de cel din România. Practic, statul ajută acești tineri să își permită studiile în România. Aceasta este teoria. Din păcate, în practică, autoritățile par că au uitat de bursa pentru românii de pretutindeni. Nu există în lege mențiuni care permit cumularea cu alte burse, ceea ce pedepsește chiar studenții cu rezultate bune. Proiectul vine să corecteze mai multe omiteri ale statului referitoare la acest tip de bursă”, afirmă senatoarea Silvia Dinică.

Inițiativa USR mai prevede că bursa pentru studenții români de pretutindeni se va acorda lunar, pe tot parcursul anului calendaristic. În acest moment, tinerii nu pot beneficia de aceste burse pe tot parcursul anului, așa cum beneficiază ceilalți studenți în cazul celorlalte tipuri de burse, tot din cauză că nu se menționează acest lucru expres în lege.

În plus, inițiativa senatoarei USR Silvia Dinică mai repară o lacună legislativă și introduce informatica printre științele exacte pentru care legea prevede că studenții beneficiază de o suplimentare a fondului de burse.