Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliție”, contestată la DNA. USR cere sesizarea Parchetului European

Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliție”, contestată la DNA. USR cere sesizarea Parchetului European

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus o contestație la DNA pe decizia de clasare a dosarului privind cumpărarea de BMW-uri de la firma prietenului președintelui Iohannis.

Contestația de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcționari de execuție din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Mă aștept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui și să infirme ordonanța de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”, declară Cristian Ghinea.

Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliție” este de neînțeles în condițiile în care un alt dosar pe o cauză similară, dosarul „Teldrum”, în care cerințele tehnice au fost formulate tot astfel încât să fie îndeplinite de un anume ofertant, a fost trimis în instanță, nu clasat.

Teldrum-ul PSD poate fi trimis în judecată, dar BMW-urile PNL nu? Asta trebuie să clarifice public șeful DNA. Dacă nu, oamenii vor crede că instituția a ajuns la comanda politică a lui Lucian Bode și Silviu Mânăstire, care amenință public cu dosare adversarii politici. Există în acest dosar indicii temeinice de fraudă care trebuia să fi fost verificate, lucru care însă nu s-a întâmplat. Tot ce a făcut procurorul în acest dosar a fost să transcrie punctul de vedere al IGPR, nu a făcut nicio anchetă”, precizează Cristian Ghinea.

Raportul de neconformitate întocmit de o direcție din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: „Cerința din specificațiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8+1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară (de la Audi, Volkswagen și Mercedes, precum și toate vehiculele Porsche comparabile)”.

Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să își pună ochelari, să vadă mai bine. Apoi, în orice licitație, dacă nu ești sigur că vei câștiga pentru că ți-a aranjat Bode criteriile, nu depui o ofertă cu prețul maximal, ci măcar un pic mai jos. În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu prețul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”, subliniază Cristian Ghinea.

Mai mult de atât, fiind vorba de fonduri europene, DNA nu avea atribuții în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European și să ceară atribuții de verificare în acest caz. Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului „BMW-uri pentru Poliție”, ci și sesizarea Parchetului European pe acest dosar.