Cristian Seidler: Guvernul nu intenționează ca plata pensiilor recalculate să se facă în 2024

Cristian Seidler: Guvernul nu intenționează ca plata pensiilor recalculate să se facă în 2024

Prin proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, Guvernul Ciolacu alocă mai puțin cu 15 miliarde de lei decât ar trebui pentru ca plata pensiilor recalculate să se facă începând cu septembrie 2024, așa cum s-a angajat PSD.

Prin proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, Guvernul Ciolacu alocă pentru plata pensiilor 131,5 miliarde de lei. Totuși, în momentul adoptării noii legi a pensiilor, Ministerul Muncii a anunțat că acestea vor costa 146,1 miliarde de lei.

Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL alocă mai puțin cu 15 miliarde de lei decât știu că vor avea nevoie.

Recalcularea pensiilor începând cu septembrie 2024 presupunea o cheltuială suplimentară de 10 miliarde de lei, conform Ministerului Muncii. Alocarea unei sume mai mici cu 15 miliarde de lei confirmă că Guvernul știe că plata pensiilor recalculate nu va avea loc, de fapt, în anul 2024, așa cum au promis prin lege”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR va depune amendament pentru a fi alocați toți banii necesari pentru plata integrală a pensiilor conform noii legi, chiar dacă nu credem în intențiile declarate ale Guvernului PSD-PNL privind recalcularea pensiilor.

USR a atenționat deja, în repetate rânduri, că PSD face pensionarilor, din nou, în prag de an electoral, promisiuni goale. De asemenea, prin vocea deputatului Cristian Seidler, USR a avertizat și asupra termenului de 9 luni în care actualul ministru al Muncii susține că va face recalcularea a 4,8 milioane de dosare de pensii. Aceasta în condițiile în care același ministru recunoaște că este nevoie de parcurgerea mai multor demersuri tehnice și administrative, iar în doi ani nu s-a reușit nici măcar digitizarea pe care au promis că o vor realiza într-un an.