USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe legea prin care PSD și PNL dau „firmelor de casă” bunurile publice ale statului

USR și Forța Dreptei au sesizat CCR pe legea prin care PSD și PNL dau „firmelor de casă” bunurile publice ale statului

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea prin care PSD și PNL permit ca bunurile publice ale statului să fie subconcesionate prin atribuire directă, cu ocolirea licitațiilor publice. Cu alte cuvinte, sunt date direct pe mâna „băieților deștepți”.

Coaliția PNL-PSD vrea să reînvie subconcesionările de bunuri publice făcute cu dedicație pentru clientela de partid. Legea PSD-PNL este o veritabilă anti-reformă, care încalcă grav normele constituționale privind economia de piață bazată pe libera inițiativă și concurența loială. Se redeschide calea acordării unor ajutoare de stat către firme de apartament alese cu mâna pe criterii politice, care vor ajunge să exploateze bunuri publice de mare valoare contra unor redevențe derizorii, stabilite din pix, ceea ce se va traduce în prejudicierea bugetelor publice”, declară deputatul USR Mihai Badea, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

La inițiativa PNL, coaliția PSD-PNL a modificat Codul administrativ astfel încât companiile naționale și societățile aflate în subordinea sau în coordonarea autorităților publice centrale sau locale să poată subconcesiona bunurile proprietate publică pe care le-au primit în concesiune. Problema este că subconcesionarea se va face prin atribuire directă, nu prin licitație publică, deși USR a depus amendamente care ar fi corectat această aberație.

Prin ocolirea licitațiilor publice sunt încălcate prevederile constituționale privind asigurarea nivelului de trai și proprietatea publică, libertatea economică și principiul concurenței loiale. Lipsa unor criterii clare de selecție și evaluare a potențialilor subconcesionari, precum și atribuirea bunurilor proprietate publică în mod direct, fără recurgerea la proceduri juste, pot face ca bunurile să intre pe mâna unor entități care nu pot oferi calitatea/performanța necesară atunci când vorbim de resurse publice și de interesul cetățenilor.

Să ne gândim că avem o societate comercială înființată de către o primărie și primăria îi concesionează acesteia niște bunuri imobile, terenuri sau clădiri. Iar respectiva societate vine și spune că nu le folosește și le subconcesionează unui terț. Dar nu prin licitație publică, cum ar fi firesc, ci prin încredințare directă. Cel mai probabil către prietenii primarului. Asta am vrut noi să împiedicăm și am depus amendament în acest sens, dar PSD și PNL au respins. Le-ar fi stricat lor jocurile. Acum, rămâne de văzut cum se vor poziționa judecătorii CCR: de partea legii și a cetățenilor sau de partea clientelei de partid”, precizează deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație publică din Camera Deputaților.

În plus, legea PSD-PNL încalcă flagrant principiul constituțional al egalității în fața legii. Aceasta pentru că, prin acordarea preferențială a contractelor fără un proces competitiv deschis, se creează un avantaj injust pentru anumite entități, în detrimentul altor societăți care ar putea dori să participe la licitații.