Deputata USR Oana Țoiu acuză Guvernul PSD-PNL că, prin „ordonanța trenuleț” pe care o adoptă azi, la mai puțin de 24 de ore de la punerea ei în transparență, taie bursele date de microîntreprinderi pentru elevii din învățământul dual, adică exact pentru acei copii proveniți, de regulă, din familii cu posibilități reduse. Fără implicarea companiilor, clasele de dual nu pot exista și angajatorii se bazau exact pe deductibilitatea burselor în investiția lor în elevi.
„Guvernul acesta atacă munca cinstită ca să finanțeze sinecuri. Taie deductibilitatea burselor date de companii pentru elevii care învață să fie sudori, strungari, mecanici, electricieni, brutari etc. Adică, exact acei copii majoritar din familii cu posibilități reduse care acum aveau șansa unei munci calificate, necesare și cinstite. Guvernul o strivește. Ca să fie clar: nu există niciun avantaj din asta, nici pentru buget, nici pentru piața muncii. Avem o uriașă criză de resurse umane în aceste meserii esențiale, la AJOFM sunt 70.000 de posturi neocupate anual și, cu fiecare loc de muncă neocupat, statul pierde mult mai mult decât ce firimituri adună acum”, declară Oana Țoiu, deputată USR și președintele Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților.
În prezent, un copil din învățământul dual care se pregătește, de exemplu, să devină instalator, primește o bursă lunară de 200 de lei de la Ministerul Educației, la care se adaugă câteva sute de lei de la companie, în funcție și de mediile avute.
„Avem 16.000 de elevi în învățământul dual și investiții alocate în PNRR de 338 de milioane de euro pentru 10 campusuri cu dotări moderne, pentru că noi credem că trebuie să poți, prin muncă, să îți faci un viitor bun acasă, dar Guvernul le strivește șansele în viitor împingându-i în afara școlii sau în afara țării”, precizează Oana Țoiu.