Diana Buzoianu: Ministerul Mediului alocă 0 lei în 2024 pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme

Diana Buzoianu: Ministerul Mediului alocă 0 lei în 2024 pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme

Ministerul Mediului a recunoscut în cadrul dezbaterilor legii bugetului că nu a alocat niciun leu în 2024 pentru închiderea celor 31 de depozite de deșeuri neconforme pentru care România în 2024 va plăti peste 8 milioane de euro amenzi și sume forfetare. În fiecare zi în care Ministerul Mediului nu rezolvă problema, România trebuie să plătească 18.600 de euro penalități.

,,Am întrebat reprezentanții Ministerului Mediului dacă au alocat banii necesari în bugetul din 2024 pentru a închide aceste gropi de gunoi, bombe cu ceas pentru sănătatea noastră. Mi s-a explicat că Ministerul Mediului nu poate face nimic – că n-are nicio atribuție, nu au legislație, așa că nu a alocat niciun leu. În timp ce Ministerul Mediului așteaptă ca alții să rezolve problema, românii vor plăti anual amenzi de 6.7 milioane de euro din taxe și impozite pentru incompetența PSD și PNL. Ce oprește Ministerul Mediului să vină cu o propunere de legislație în care să aibă și atribuții și instrumentele necesare constituționale să se ocupe de aceste gropi de gunoi? E ușor să ridice din umeri, dar problema nu va pleca nicăieri. Și noi nu putem să pierdem și sănătate și milioane de euro că ei nu vor să se ocupe de problema asta”, declară Diana Buzoianu, vicepreședinta comisiei de mediu din Camera Deputaților.

Pe 14 decembrie, România a fost obligată printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene să plătească 1,5 milioane de euro pentru că nu a închis cele 31 de depozite de deșeuri neconforme din țară. La această sumă se adaugă penalități de 18.600 euro/zi (6.7 milioane de euro pe an) până când va rezolva problema.

Există deja din 2018 o hotărâre pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin care se constata că România încalcă dreptul Uniunii. De atunci și până în ziua de azi au rămas încă zeci de astfel de gropi de gunoi încă neînchise.