Inițiativă USR care facilitează înființarea cluburilor sportive, adoptată de Senat

Inițiativă USR care facilitează înființarea cluburilor sportive, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, luni, o inițiativă legislativă USR care facilitează înființarea cluburilor sportive în localități, prin reducerea birocrației și digitalizarea procedurilor. Inițiativa are ca scop final înmulțirea cluburilor sportive și încurajarea copiilor și tinerilor să facă mișcare.

Inițiativa legislativă prevede realizarea unei platforme digitale de comunicare între cluburi și Agenția Națională pentru Sport, atfel încât depunerea documentelor și eliberarea certificatului de identitate sportivă să se poată face online. În prezent, documentele trebuie depuse personal la sediul Agenției sau trimise prin mandat poștal, întreaga procedură putând să dureze chiar și câteva luni.

Un astfel de sistem va economisi timp și bani celor care vor să înființeze cluburi sportive și va crește transparența întregului proces de acordare a certificatelor eliberate de Agenția Națională pentru Sport. Agenția va putea să gestioneze mai bine, mai rapid și cu siguranță crescută documentele primite, accelerând procesul de emitere a Certificatului de Identitate Sportivă care, în formă digitală fiind, poate fi transmis și folosit și de către alte agenții și instituții ale statului. Cei care solicită certificate vor putea să obțină informații clare și la zi privind procesul de analizare a cererii și de emitere a documentelor.

„Digitalizarea va accelera semnificativ obținerea certificatelor, eliminând nevoia de documente fizice și oferind o soluție modernă și eficientă pentru cei interesați să înființeze un club sportiv. Este regretabil, însă, că în aceeași zi când proiectul nostru a fost adoptat, comisiile de buget finanțe din Parlament au aprobat un buget insuficient pentru sport în 2024, un an crucial în perspectiva Jocurilor Olimpice din vară! Pentru a obține performanță, sportul românesc are nevoie de bani și de o administrație eficientă”, afirmă deputatul USR Cristian Brian, unul dintre inițiatori.

Inițiativa deputaților USR Cristian Brian, Oana Țoiu, Filip Havârneanu și Tudor Pop a fost adoptată cu 98 de voturi pentru și o abținere. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă ajunge pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.