Românii din Diaspora nu vor mai face drumuri inutile la consulat. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Românii din Diaspora nu vor mai face drumuri inutile la consulat. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Românii din Diaspora vor putea accesa serviciile consulare online, fără să mai fie nevoiți să facă drumuri inutile de sute de kilometri, potrivit unui proiect USR adoptat de Parlament.

Peste 5 milioane de români aflați în afara granițelor țării vor putea beneficia de facilitățile propuse de USR și votate de Parlament. Doar în anul 2022 au fost peste 1 milion de cereri de servicii consulare. Ceea ce înseamnă tot atâtea deplasări, uneori la sute de kilometri distanță. Prin votul dat, reușim să arătăm românilor din Diaspora că sunt importanți pentru România”, declară deputatul USR Iulian Lorincz, co-inițiator al proiectului de lege.

Inițiativa USR prevede ca românii din Diaspora să poată accesa online, direct de acasă, serviciile consulare. În funcție de tipul serviciului consular solicitat și de opțiunea beneficiarului, documentele le vor fi trimise în format electronic, prin servicii de curierat sau vor fi ridicate personal.

Statul trebuie să fie în slujba cetățeanului. Serviciile oferite de stat trebuie să se adapteze nevoilor oamenilor. Am reușit să convingem Parlamentul că românii din Diaspora nu mai trebuie să facă sute de kilometri pentru orice interacțiune cu consulatul. Am reușit să facem Ministerul de interne și cel de Externe să lucreze împreună cu noi la această inițiativă pentru români. Am facut un pas important către un stat modern. Continuăm”, afirmă senatorul USR Radu Mihail, co-inițiator al proiectului de lege.

După promulgarea de către președinte și intrarea în vigoare a legii, ministrul Afacerilor Externe trebuie să emită, în termen de 90 de zile, ordinul prin care să stabilească exact serviciile consulare ce se pot solicita, respectiv presta în format electronic, procedura de depunere și de soluționare a cererilor.