USR cere măsuri: Bolnavii din România riscă să rămână fără tratament din ianuarie 2024

USR cere măsuri: Bolnavii din România riscă să rămână fără tratament din ianuarie 2024

Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, atrage atenția că bolnavii din toată țara, în special cei din orașele mici sau din mediul rural, riscă să rămână fără medicamentele esențiale care-i țin în viață, din două motive simple care țin de decizii proaste ale premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Mesajul meu nu este unul politic, ci este un mesaj pentru binele pacienților care, efectiv, sunt în pericol de moarte. Am stat de vorbă cu reprezentanții a peste trei mii de farmacii independente, din diverse zone ale țării, și oamenii aceștia trebuie ascultați. Ei nu vorbesc în primul rând pentru ei și pentru business-urile lor, ci pentru pacienții care apelează la ei și pe care-i vor lăsa fără medicamente pentru că nu-și vor mai permite financiar să comercializeze medicamente extrem de scumpe, cu adaosuri fixe foarte mici”, explică deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În prezent, unele tratamente pentru boli cronice grave, cum ar fi cancer, leucemie, boală Crohn, care au costuri uriașe, de zeci de mii de lei, au un adaos comercial de numai câteva zeci de lei, maximum 35 lei, și pot fi aduse în farmaciile independente doar apelând la credite la bănci contractate cu dobânzi uriașe.

Ministerul Sănătății se pregătește să modifice Ordinul de Ministru 368/2017, aflat până mâine în transparență decizională, astfel încât aceste adaosuri să rămână la fel de ridicole și de la 1 ianuarie 2024. Măsura face extrem de dificilă aprovizionarea farmaciilor independente, care își primesc de la Casele de Asigurări de Sănătate banii cu foarte mare întârziere pentru aceste tratamente, chiar și după trei-patru luni după ce le-au achitat pentru pacienții cu boli cronice.

Aprovizionarea a mii de farmacii din țară va fi și mai dificilă de la 1 ianuarie 2024, în condițiile în care Marcel Ciolacu a decis ca aceste farmacii să plătească taxe suplimentare la bugetul de stat; vorbim de o creștere de la 1 la 3% a impozitului pe cifra de afaceri.

Pacienți cu boli grave vor fi lăsați să moară cu zile. Farmaciile pe care le administrez sunt în impozibilitatea de a elibera medicamente pentru afecțiunile severe. Pe lângă medicamentele care lipsesc și în prezent , de la 1 ianuarie 2024 vom avea o nouă categorie de medicamente lipsă – cele deficitare din motive strict fiscale”, susține Magdalena Vihoceru, reprezentant al Grupului de inițiativă al farmaciilor din România.

USR îi cere ministrului Alexandru Rafila să ia măsurile necesare astfel încât mii de farmacii să nu intre în faliment, iar zeci de mii de bolnavi din toată țara să nu rămână fără tratamentul care îi ține în viață.