USR Iași sesizează Curtea de Conturi: Primarul Chirica și-a premiat complicii din bani publici

USR Iași sesizează Curtea de Conturi: Primarul Chirica și-a premiat complicii din bani publici

Milioane de euro din bugetul Iașiului s-au scurs, în ultimii ani, în sporuri date mai multor acoliți ai primarului Mihai Chirica (PNL), transmit reprezentanții USR Iași, care au sesizat Curtea de Conturi în acest caz.

O investigație locală de presă a arătat că valoarea bonificațiilor primite de acoliții primarului Chirica depășește 100.000 de euro lunar. Mai mulți angajați ai Primăriei Iași, unii dintre ei coinculpați cu primarul Chirica în dosare DNA și DIICOT privind mari tunuri imobiliare, au primit sporuri lunare de 40-50% în plus la salariu. Mulți dintre directori au ajuns să aibă un venit net lunar egal cu cel al viceprimarului, peste 16.000 de lei net.

Fosta șefă a Direcției Juridice și fostul șef al Direcției Tehnice din Primăria Iași, ambii pensionari, inculpați cu Mihai Chirica în Dosarul Skoda, au fost angajați la cabinetul primarului, care i-a premiat cu suma maximă permisă de lege: +50% din salariu.

Aceste sume ciupite din banii tuturor ieșenilor sunt de fapt plăți de fidelizare pentru cei care își dau mâna cu un primar neobișnuit să respecte legea. Liberalii au un sistem de premiere a cumetrilor și a indivizilor dispuși să intre în afaceri dubioase, ilegale, pe principiul că tuturor trebuie să le iasă ceva. Nu putem privi pasiv cum Primăria este folosită ca împărăția lui Chirica, unde se fentează legea, la comandă, pentru binele unui ales. Astfel de oameni trebuie să dispară din sistemul public, locul infractorilor și al celor cu potențial corupt dovedit este acolo unde nu au acces la bugetul public”, a declarat Filip Havârneanu, președintele filialei municipale USR Iași.

Mai mulți apropiați ai primarului Mihai Chirica au primit și ei sporuri:

• fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul primarului, trimis în judecată împreună cu Mihai Chirica în Dosarul Flux, a luat 20% în plus la salariu;
• secretara primarului Chirica are un salariu net de 9.639 de lei, aproape 2.000 de euro;
• traducătoarea ia 14.500 de lei net lunar, aproape 3.000 de euro;
• una dintre cele mai bune prietene ale soției primarului a fost reangajată în Primărie și are un venit de 10.000 de lei net.

Printre cei abonați la sporurile consistente date de primarul Mihai Chirica se numără mai multe persoane din PNL și PSD:

• președinta Organizației de Femei Liberale din Iași este unul dintre consilierii personali ai lui Mihai Chirica;
• șeful Direcției Evidența Patrimoniului Public și Privat, cu un venit de 16.146 de lei net lunar, și șeful Serviciului Administrare Parcări, cu un venit de 10.000 de lei net lunar, sunt pe filieră PSD;
• managerul Campionatului Mondial de Esports 2023, membru PNL, a fost adus în funcția de consilier al lui Mihai Chirica și i-a fost angajată și soția, cu sporuri de proiect UE;
• șeful Biroului Relații cu Societatea Civilă din Primăria Iași, cu un venit de 10.500 de lei net pe lună, cu spor de 20% inclus, este secretar trezorerie la PNL Iași.