USR cere clarificări: Ministerul Justiției nu știe câte dosare pentru arderi ilegale există

USR cere clarificări: Ministerul Justiției nu știe câte dosare pentru arderi ilegale există

Ministerul Justiției habar n-are câte dosare pentru arderi ilegale au fost deschise în România. USR cere clarificări de la Alina Gorghiu

Ministerul Justiției nu știe câte dosare pentru arderi ilegale au fost deschise începând cu anul 2021, când această faptă a fost introdusă în legea penală.

Într-o țară în care, conform studiilor, românii pierd patru ani din viață din cauza poluării aerului, este halucinant că Ministerul Justiției nu are nicio statistică privind acțiunile pe care le-au desfășurat autoritățile din România în ultimii ani, precum și dacă acestea au dus la o scădere a acestui fenomen.

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei de mediu din Camera Deputaților, a întrebat oficial Ministerul Justiției câte dosare pentru arderi ilegale au fost deschise, câte au fost clasate, la câte s-a dat renunțare la urmărire penală și câte condamnări există în acest sens. În răspunsul semnat de Alina Gorghiu, autoritățile susțin că nu pot scoate din baza de date această informație.

Mai grav, Ministerul Justiției pasează responsabilitatea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care și el, întrebat oficial de către deputata Diana Buzoianu, spune că nu are aceste date.

„În țara în care mii de români au făcut în ultimii ani mii de sesizări cu privire la mafia deșeurilor și la arderile ilegale, noi nu putem afla DACĂ au fost deschise astfel de dosare sau DACĂ au fost condamnați infractorii care ne otrăvesc zi de zi. Vrem clarificări din partea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu privire la absența datelor referitoare la infracțiunea de arderi ilegale de deșeuri. Convenabil pentru mafia deșeurilor să nu existe nicio informație cu privire la dosarele deschise pentru arderile ilegale. Practic, putem fi în situația în care nu au fost deschise dosare sau au fost aproape toate clasate, iar noi să nu știm. E inadmisibil. Ne-am săturat de jocurile politice ale guvernanței actuale! Aici vorbim de sănătatea oamenilor!”, declară Diana Buzoianu, deputată USR.