USR: Guvernul Ciolacu să nu-și mai bată joc de urmașii persecutaților etnic, să le plătească drepturile restante

USR: Guvernul Ciolacu să nu-și mai bată joc de urmașii persecutaților etnic, să le plătească drepturile restante

În timp ce bagă, în secret și cu încălcarea legislației în vigoare, între 7 și 9 milioane de euro pentru „Palatul împăratului”, Guvernul Ciolacu nu găsește bani pentru a plăti drepturile legale pentru urmașii persecutaților etnic, drepturi restante de mai bine de doi ani de zile. Cu cinismul binecunoscut, ministrul Boloș spune că, poate, se va achita de obligații față de cei circa 200.000 de beneficiari ai Legii 154/2021 după rectificarea bugetară. USR a depus sesizări la Avocatul Poporului și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe tema refuzului Guvernului PSD-PNL de a aplica Legea 154/2021.

Din 2021 și până în prezent, urmașii persoanelor deportate, persecutate, strămutate în perioada celui de-al doilea război mondial pe motive etnice au avut surpriza neplăcută să vadă cum actuala coaliție le prorogă drepturile de la an la an. PSD și PNL și-au bătut, pur și simplu, joc de acești oameni, refuzând să le plătească indemnizațiile stabilite de lege. După ce părinții lor fie au decedat, fie au avut parte de condiții de viață deosebit de grele, când, în sfârșit, după zeci de ani, statul român a decis să le acorde minime despăgubiri, s-au trezit că li se prorogă drepturile an după an”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Una dintre multele ticăloșii ale Guvernului PSD-PNL este și amânarea acordării compensațiilor bănești pentru urmașii persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945. În situația aceasta sunt sute de mii de persoane, inclusiv din județul Constanța. Bani pentru pensii speciale și palate de lux se găsesc de către PSD-PNL, dar bani pentru cetățeni nu”, afirmă senatorul USR Remus Negoi.

Parlamentarii USR Stelian Ion și Remus Negoi au depus, alături de reprezentanți ai Asociației Urmașilor Deportaților Dobrogea, sesizări la Avocatul Poporului și la CNCD, pe tema refuzului Guvernului Ciolacu de a aplica Legea 154/2021.

Așteptăm răspunsurile de la Avocatul Poporului și de la CNCD. Cert este că nu vom renunța să solicităm aceste drepturi. Vom merge mai departe și la Curtea Constituțională. Și sunt convins că, dacă nu se va găsi un răspuns pozitiv în țară pe acest subiect, se va merge inclusiv la CEDO. Urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice sunt hotărâți să meargă mai departe și îi vom sprijini!”, precizează Stelian Ion.

De altfel, USR a întreprins, în ultimii doi ani, mai multe demersuri parlamentare pentru a repara nedreptatea comisă urmașilor persecutaților etnic.

Senatorul USR de Constanța Remus Negoi i-a adresat, încă din 2022, o interpelare premierului de atunci, Nicolae Ciucă, și ministrului de atunci al Finanțelor, Adrian Cîciu. Apoi, când PSD și PNL au decis iar, prin OUG, prorogarea termenului de acordare a drepturilor pentru urmașii persoanelor persecutate etnic, USR a depus amendament la Senat ca acestea să fie achitate măcar de la 1 martie 2024. PSD și PNL au respins, însă, propunerea. Vom depune amendament și la Camera Deputaților când va fi dezbătută în comisii OUG 115/2023, prin care plata drepturilor este împinsă în anul 2025.