Cătălin Drulă: Boloș trebuie să plece. E cel mai nociv ministru al Finanțelor pe care l-a avut România după 1989

USR solicită PSD și PNL să voteze moțiunea USR și Forța Dreptei depusă împotriva ministrului Marcel Boloș pentru că fiecare zi în plus petrecută de acesta la conducerea Ministerului Finanțelor amenință să arunce economia României în haos total și să-i împovăreze și mai mult pe românii care muncesc cinstit. USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă în urma numeroasele decizii aberante luate de Marcel Boloș, culminând cu aceea a suprataxării românilor aflați în concediu medical, inclusiv gravide care au sarcini cu probleme și părinți cu copii bolnavi de cancer.

Ministrul Boloș trebuie să plece. Este cel mai nociv ministru al Finanțelor pe care l-a avut România după 1989. Cifrele mandatului său vorbesc de la sine. Economia a scăzut în trimestrul IV din 2023. Pe ianuarie 2024, România are cele mai mari scumpiri, cea mai mare inflație din toată Uniunea Europeană, de peste două ori mai mare decât media UE. Deficitul, după primele două luni, este deja undeva la cel puțin 25 de miliarde de lei, o cifră absolut enormă și fără precedent în timpuri normale. Marcel Boloș este ministrul care a crescut taxele de pe o lună pe alta. Este singurul ministru al Finanțelor de după Revoluție care nu a făcut rectificare bugetară, ca să ascundă cheltuielile și datoriile reale ale bugetului. Lasă, practic, un dezastru în urmă”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

De pe urma taxei pe boală pe care a inventat-o și pe care PSD și PNL o apără cu dinții în Parlament, 500.000 de euro sunt luați în fiecare zi lucrătoare din buzunarele a zeci de mii de români care au muncit și și-au plătit contribuțiile la stat, pentru a descoperi, tocmai când erau mai vulnerabili și aveau nevoie de sprijin, că vine statul și le mai ia 10% din ceea ce ar fi trebuit să primească.

Sistemul sanitar din România are nevoie de mai mulți bani, într-adevăr, dar taxa pe boală nu a fost gândită pentru a finanța mai bine serviciile medicale, ci pentru a finanța lăcomia Guvernului PSD-PNL. Acest lucru rezultă, fără dubiu, chiar din nota de fundamentare a OUG 115/2023, unde ministrul Boloș a scris că „măsura are în vedere asigurarea resurselor necesare bugetului general consolidat”.

Ministrul Marcel Boloș a adus tupeul de la televizor la tribuna Parlamentului. Compară sistemul de sănătate din România cu cel din Germania, dar recunoaște că România este țara în care oamenii scot cel mai mult din buzunar când au nevoie de servicii medicale care ar trebui să fie gratuite. Avem cea mai mică natalitate din ultimul secol, gravidele și mamele taxate astăzi au muncit și contribuit ani de zile, iar Marcel Boloș vorbește de fraudă, ca și cum ai putea frauda o sarcină. Ca să nu mai spun că domnul Boloș ne predică austeritate în timp ce a făcut, în februarie, achiziții de 300.000 de euro pentru promovare online și broșuri cu dumnealui”, afirmă deputata USR Oana Țoiu.

Eliminarea taxei pe boală a reprezentat o prioritate pentru USR din primele clipe. Am avertizat asupra efectelor acestei taxe absurde încă din 14 decembrie 2023, înainte ca Guvernul Ciolacu să o adopte, am sesizat, apoi, Avocatul Poporului (15 ianuarie), am depus lege de eliminare (8 februarie), dar și amendamente la OUG 115/2023, când ordonanța a intrat în dezbaterea Parlamentului. Chiar dacă PSD și PNL nu știu ce să mai facă pentru a păstra taxa, vom continua demersurile de desființare a ei, cum continuăm și demersurile de a-l opri pe Marcel Boloș din a inventa noi și noi taxe, fără consultări și fără cel mai mic calcul cu privire la impactul lor.