USR: Ministrul Boloș vrea să își facă la ANAF o mini-armată, cu arme, mașini scumpe și pensii speciale

Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a strecurat în ordonanța privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală o mulțime de „surprize”, nu doar înarmarea funcționarilor. Practic, ministrul PNL Marcel Boloș, inventatorul și păzitorul taxei pe boală, vrea să-și creeze la ANAF o veritabilă mini-armată. O armată prin care el și colegii săi din Partidul Unic PSD-PNL să poată controla politic toate județele.

USR cere ca proiectul de ordonanță de urgență să fie retras cu totul, iar pentru reducerea evaziunii fiscale în România să fie luate măsuri care s-au dovedit, deja, a fi eficiente în mai multe țări, precum reducerea taxelor.

Marcel Boloș este un pericol pentru România. Prin OUG-ul pe care l-a pus în transparență, omul vrea să-și facă o armată la ANAF. Structuri noi, mai multe posturi și derogări pentru achiziția de mașini scumpe. Asta apropo de strâns cureaua. În loc să reducă taxele, adică să reducă povara asupra mediului privat și, astfel, să reducă stimulentul de a face evaziune, crescând conformarea voluntară, omul nu se gândește decât la noi securisme ca să sperie lumea. Poate să pună un securist înarmat și cu uniformă la fiecare colț de stradă, dacă taxele sunt mari, oamenii vor avea interes să facă evaziune”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Sub pretextul „necesității creșterii eficienței colectării veniturilor la buget”, proiectul de OUG privind reorganizarea și consolidarea capacității ANAF instituie o nouă categorie de „funcție publică specifică” pentru cei din Direcția generală antifraudă fiscală – inspectori generali, inspectori șef direcție, inspector șef serviciu etc. Tot ordonanța prevede că „personalul care ocupă funcții publice specifice în cadrul Direcției generale antifraudă fiscală are drepturi și îndatoriri specifice de serviciu care se stabilesc prin statut special, aprobat prin lege”.

După cum e scris proiectul de ordonanță, e similară cu structurile din MAI. Deci, în câțiva ani, să ne așteptăm să ceară și ei, în instanță, să primească pensie specială și să iasă la pensie la 45 de ani. Iar, apoi, când instanța le va da dreptate, să nu ne mirăm, pentru că nu va fi vina instanței. Ci a domnului Boloș, care a scris ordonanța în așa fel încât oamenii din noua lui armată să poată avea câștig de cauză. Nu doar partea de înarmare a noii structuri militarizate a ANAF trebuie respinsă, ci tot proiectul de ordonanță”, mai precizează Claudiu Năsui.

Mini-armata pe care Boloș o vrea creată la ANAF este dublată de reapariția structurilor teritoriale județene. Dincolo de faptul că va crește numărul de structuri și, implicit, de funcții de conducere, ceea ce înseamnă cheltuieli și mai mari la bugetul de stat, modificarea echivalează cu punerea pe tavă, la dispoziția „șefului de județ”, a controlului fiscal și antifraudă.

Scopul lui Boloș e să transforme Antifrauda într-o altă anexă politică, prin care baronii locali vor putea controla întreg județul. Dacă luăm în considerare și faptul că mai puțin de jumătate din inspectorii antifraudă sunt dispuși să se mute cu familia în alt județ, putem anticipa că se va da drumul la angajări, eventual prin detașare, după rețeta binecunoscută. Orice funcționar politic dintr-o primărie, consiliu județean sau altă instituție în care l-a plasat partidul va putea da un simplu examen, o testare psihologică și se va transforma în inspector antifraudă. PSD și PNL vor control pe fiecare inspector în parte și, implicit, să poate face tot ce poftesc în județele pe care le conduc”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu.