USR a cerut acces la contractul în baza căruia RA-APPS renovează cu 9 milioane de euro vila destinată lui Iohannis

USR a cerut acces la contractul în baza căruia RA-APPS renovează cu 9 milioane de euro vila destinată lui Iohannis

USR a depus o solicitare la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru a putea vedea contractual în baza căruia se fac lucrări de renovare de milioane de euro la vila din Aviatorilor 86. Solicitarea a fost depusă la sediul RA-APPS de Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și deputat USR. Deputații au acces la informațiile clasificate drept secret de stat, respectiv secret de serviciu, în baza legii.

Este foarte greu de înțeles de ce un contract de renovare a unui imobil civil – repet, civil – a fost secretizat printr-o hotărâre de guvern semnată de Nicolae Ciucă. Și eu, și toți cetățenii României vrem să aflăm ce se întâmplă cu acest imobil, pentru cine este pregătit. Vreau să văd contractul, în calitate de reprezentant al poporului și în baza legislației în vigoare, să înțelegem rațiunile pentru care a fost secretizat și s-a decis investirea acestei sume fabuloase. Din punctul meu de vedere, sunt informații de interes public, pentru că sunt bani publici, nu a venit nimeni cu ei de-acasă. Am convingerea că nu ține nimic de securitatea României, ci este vorba doar de un proiect pregătit pentru pensia lui Klaus Iohannis”, declară Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și deputat USR.

RA-APPS funcționează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului și, potrivit celor mai recente informații, Nicolae Ciucă, în calitate de premier, este cel care a secretizat documentele legate de amenajarea reședinței unifamiliale de 1.200 metri pătrați din Aviatorilor 86.

În solicitarea de acces depusă la RA-APPS, în baza art. 7 din Legea 182/2002, deputatul USR Ionuț Moșteanu face referire la contractul de 9 milioane de euro clasificat ca secret de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), dar și la „orice alte documente asociate” acestuia, cum ar fi Hotărârea de Guvern nr. 999 din 10 august 2022, semnată de premierul Nicolae Ciucă, document care, de asemenea, nu a fost făcut public și a fost secretizat.

Totodată, USR solicită clarificări privind motivele pentru care a fost secretizat contractul și criteriile care justifică această clasificare, având în vedere implicarea fondurilor publice într-un proiect de renovare a unei clădiri civile.

Cu banii risipiți de PSD și PNL pentru „Palatul împăratului” s-ar putea moderniza trei școli sau s-ar putea asigura masa caldă pentru mai bine de 14.500 de copii vreme de 1 an. Sau se poate face o creșă nouă, cu 110 locuri, așa cum face primarul sectorului 2, Radu Mihaiu. Și mai rămân și bani, dacă ne uităm că noua creșă costă 4,5 milioane euro, cu mult sub suma vehiculată pentru reședința cuplului Iohannis.

USR a întreprins și alte demersuri pentru a clarifica situația investițiilor făcute de RA-APPS în „Palatul împăratului”, investiții care reprezintă taxele a peste 35.000 de români ce muncesc pe salariul minim. Săptămâna trecută, deputatul USR Mihai Badea a cerut premierului Marcel Ciolacu, secretarului general al Guvernului și șefului RA-APPS, printr-o interpelare și solicitare de documente, să confirme oficial beneficiarul reședinței de lux și să explice de ce au încălcat legea achizițiilor publice, alegând arbitrar contractorii, fără proceduri competitive și transparente. De asemenea, instituțiile din subordinea premierului Ciolacu trebuie să lămurească dacă banii investiți în renovarea „palatului” provin de la PNL, care a decis, în mod surprinzător, să cheltuie suma de 9,394 milioane de euro din subvenția primită de la bugetul de stat pentru a cumpăra trei imobile pentru folosința cărora plătea o chirie lunară de doar 11.000 de euro.