USR: PSD l-a lăsat pe Zgonea să se ocupe de Digital Act și ne-am trezit cu Miliția Internetului!

USR: PSD l-a lăsat pe Zgonea să se ocupe de Digital Act și ne-am trezit cu Miliția Internetului!

USR condamnă intențiile ANCOM de a crea o Miliție a Internetului sub pretextul că implementează Regulamentul privind o piață unică pentru serviciile digitale (DSA), adoptat la nivel european. România, la fel ca restul statelor europene, trebuie să stabilească legislația secundară pentru aplicarea acestui Regulament, iar ANCOM este instituția desemnată să se ocupe de asta. Regulamentul european ar trebui să ne țină pe noi toți în siguranță în spațiul virtual, dar în România, instituția condusă de omul numit de PSD, Valeriu Zgonea, îl implementează punând control la ce facem pe net.

Cadrul legal pe care l-au publicat în transparență arată că statul condus de PSD și PNL se pregătește de un atac direct la libertatea de exprimare și dorește un control al Internetului pe modelul regimurilor dictatoriale.

Senatoarea Silvia Dinică, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, arată că detașarea polițiștilor în cadrul ANCOM, cu scopul de a verifica conținutul postat pe platforme digitale, transformă Agenția dintr-o instituție de control în folosul cetățeanului într-o veritabilă poliție a internetului.

„Ceea ce în Europa se face din grijă pentru utilizatori și printr-o intervenție neintruzivă la noi devine un instrument de sancțiune și teroare, care nu iartă pe nimeni. Fie că vorbim despre un furnizor mare sau un om obișnuit care are un blog, pedepsele sunt aceleași și sunt usturătoare. Această nouă Miliție are acoperirea legală pentru a nu ierta pe nimeni”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică.

Deputatul Radu Miruță, secretar al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, susține că ANCOM se transformă, sub conducerea lui Valeriu Zgonea, din agenția care trebuie să decidă cui i se aplică niște prevederi de bun-simț pentru un Internet mai sigur într-o instituție care vrea să militarizeze Internetul cu sectoristul, nu cu securitatea cibernetică.

„Ca orice fudul care nu înțelege domeniul, dar se vrea important, absolventul de Căi ferate la seral Valeriu Zgonea începe să pună în dezbatere decizii și vrea să reglementeze tot ce mișcă, ducând funcționarea Internetului într-un absurd nerealizabil, dar generator de amenzi. Nu contează că nu funcționează practic ce vrea ANCOM, important e sa aibă cadru legal să dea amenzi unui mini-website local de știri care are acolo o secțiune de comentarii și care, cel mai probabil, nici habar nu are că ar trebui să îi ducă plocon lui Zgonea niște formulare de-a dreptul absurde în astfel de cazuri”, susține deputatul USR Radu Miruță.

Regulamentul european conține o serie de măsuri pentru crearea unui spațiu digital mai sigur, unde drepturile tuturor utilizatorilor de servicii digitale să fie protejate prin obligarea furnizorilor de servicii digitale de a crea mecanisme de raportare a abuzurilor de pe platforme. 

USR cere ANCOM să nu transforme acest regulament bine intenționat într-o măciucă ce face praf drepturile și libertățile cetățenești și PSD să nu mai numească oameni nepregătiți profesional în fruntea instituțiilor care se ocupă de digitalizare.