PSD și PNL blochează încă o încercare a USR de a elimina taxa pe boală

PSD și PNL blochează încă o încercare a USR de a elimina taxa pe boală

Senatorii PSD și PNL au respins, încă o dată, propunerea USR de a elimina integral taxa pe boală.

Astăzi, Comisia de administrație publică, sănătate și cea de muncă și protecție socială din Senat au dezbătut ordonanța de urgență prin care Guvernul Ciolacu elimină parțial taxa pe boală. Mai mulți parlamentari USR au depus amendamente prin care propuneau eliminarea taxării cu 10% a tuturor indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, doar că amendamentele au fost respinse de PSD și PNL.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Ștefan Pălărie a acuzat Guvernul de incompetență și ipocrizie, în condițiile în care, la numai trei luni de la introducerea pe șest a taxei pe boală, același guvern încearcă acum să repare, parțial, nedreptatea pe care tot el a comis-o.

„Maniera asta de a fiscaliza suferința și boala este ceva abject. Marcel Ciolacu și membrii Guvernului, fără să fie medici, fără să fie specialiști, hotărăsc cine e bolnav de 90% și cine e bolnav de 100%. Uită că, de fapt, această indemnizație nu este un venit. Am mai auzit această afirmație scandaloasă a membrilor Guvernului, că indemnizația de boală este un venit. Nu, nu este un venit, este un drept de protecție pe care statul român ar trebui să-l dea în condiții de boală, în baza unor contribuții pe care acești oameni le-au avut din veniturile realizate în alte perioade”, a susținut Ștefan Pălărie.

De asemenea, senatorul USR a ținut să aducă aminte că senatorii au votat, în unanimitate, eliminarea taxei pe boală, doar ca inițiativa să fie blocată, la sertar, la Camera Deputaților, la comisiile controlate de PSD și PNL.

USR atrage atenția că, de la introducerea taxei pe boală, de la începutul anului, Guvernul a strâns aproape 60 de milioane de euro de la oamenii suferinzi, care au avut nevoie de concedii medicale. USR susține că singura măsură pentru descurajarea abuzurilor sunt controalele sistematice, nu pedepsirea în masă, fără discernământ, a bolnavilor și a celor care au nevoie de concedii medicale pentru a-și îngriji copiii bolnavi.

VIDEO Comisie: https://youtu.be/gT3lzFWDfbE