Inițiativa USR care asigură analize gratuite și la timp femeilor însărcinate, adoptată de Senat

Inițiativa USR care asigură analize gratuite și la timp femeilor însărcinate, adoptată de Senat

Senatul a adoptat azi cu unanimitate de voturi inițiativa parlamentarilor USR Oana Țoiu și Adrian Wiener prin care femeile însărcinate vor avea acces gratuit și imediat la servicii și analize de monitorizare a sarcinii și lăuziei. Femeile însărcinate sau lăuze vor fi incluse în Programul Monitor și vor putea face analize în maximum cinci zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depășit în unitatea medicală la care merg.

Până acum, doar pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale beneficiau de facilitățile din Programul Monitor.

Luând cuvântul în Plenul Senatului, deputata Oana Țoiu a argumentat că, deși legea garanta și până acum accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă acestea aveau sau nu aveau statutul de asigurat, în practică, multe femei erau refuzate, pe motiv că „s-a terminat plafonul” sau că „nu mai sunt bani”.

Oana Țoiu: „Legea asta va garanta femeilor însărcinate că pot avea analizele medicale de care au nevoie și că nu vor mai putea fi refuzate sau amânate că s-a depășit plafonul. Acum o treime din nașteri se întâmplă fără ca mama să fi avut analizele necesare în sarcină și asta ne duce pe primul loc în UE la mortalitate infantilă. Legea face parte din pachetul legislativ pentru mame, prin care am eliminat și taxa pe boală pentru ele și propunem și actualizarea indemnizației de creștere a copilului și a stimulentului cu inflația”.

La rândul său, senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru muncă și solidaritate socială din Senat, a afirmat, în cadrul dezbaterilor din Plen, că măsura este în special bine-venită pentru mamele din grupurile sociale defavorizate.

„Urările de bine nu ajută o mamă să treacă cu bine prin sarcină și să nască fără probleme. Prin această inițiativă, dăm o speranță mamelor, cu precădere celor din zone sărace, pentru că vedem că harta sărăciei se suprapune aproape perfect peste harta incidentelor medicale în timpul sarcinii”, spune Ștefan Pălărie.

Deputatul Adrian Wiener, care este și medic, spune că votul de azi este un pas important într-un demers firesc.

„Trebuie făcute multe lucruri în ceea ce privește medicina gravidei și a nou-născutului, dar accesul fără plafon și în timp util la analize și investigații în timpul sarcinii este esențial. Mă bucur nespus că am găsit convergență politică și Senatul României își asumă acest proiect”, susține Adrian Wiener, unul din coinițiatori.

Senatul este prima Cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.