Parlamentul European va vota astăzi în Comisia de Buget un raport de monitorizare a implementării PNRR prin care cere Comisiei prelungirea programului cu 18 luni.
Pentru România, prelungirea perioadei este o măsură foarte bună, având în vedere că, până acum, sumele încasate de statul român ajung abia la 31% din totalul alocărilor de 28 de miliarde de euro pentru România.
„Mai ales în această situație de deficit bugetar, fondurile europene sunt esențiale pentru a trece de criza în care ne aflăm. Absorbția fondurilor din PNRR este crucială pentru România, pe lângă așa-numitele fonduri europene clasice”, subliniază, în context, europarlamentarul USR Dan Barna.
Raportul Parlamentului European subliniază că atât statele membre, cât și Comisia Europeană trebuie să se concentreze pe proiectele mature din PNRR și să extindă perioada de implementare pentru acestea.
Pentru alte sume ce ar rămâne necheltuite, Parlamentul cere Executivului european să găsească soluții ca sumele să poată fi direcționate către proiecte de apărare și securitate, dezvoltare economică și coeziune, astfel încât statele membre să beneficieze de acești bani europeni.
„Pentru viitorul guvern al României, PNRR și fondurile europene trebuie să fie prioritatea absolută. Orice negociere de formare a unui nou guvern trebuie să aibă acest principiu ca bază de pornire a oricăror politici economice și sociale. Nu ajunge doar să spunem oamenilor că suntem proeuropeni. Beneficiile Europei trebuie să se vadă concret în școli, spitale și infrastructură, iar pentru asta banii din PNRR sunt indispensabili”, declară președintele interimar al USR, Dominic Fritz.
USR reamintește că prin PNRR ne-am asumat o serie de reforme necesare pentru buna și corecta funcționare a statului român, care aduc la pachet și finanțare, cum ar fi: adoptarea eliminării pensiilor speciale în forma cerută de Comisia Europeanǎ, cea în care se aplică principiul contributivității și al echității pentru toate categoriile profesionale, reforma administrației publice în mod real, bazatǎ pe evaluări, proceduri și digitalizare, salarizare unitarǎ care sǎ includǎ criterii clare de performanțǎ, numiri profesioniste la companiile de stat, creșterea gradului de colectare a veniturilor prin reducerea evaziunii fiscale (TVA) prin digitalizare și reorganizarea ANAF.
Votul final asupra acestui raport, care prevede prelungirea PNRR cu 18 luni, va avea loc în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European.