USR a propus modificarea Codului Fiscal astfel încât elevii și studenții să poată lucra în domeniul turismului și, în același timp, să dețină mijloace financiare pentru a-și continua studiile. Propunerile de modificare a legii, formulate de senatoarea USR Ramona Nicoleta Dinu, vizează scutirea de la plata impozitului pe venit şi a CAS pentru elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare, care desfășoară activități cu contract individual de muncă în profesiunile specifice activităților de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și pentru perioade mai mici sau mai mari de 12 luni.
Propunerea pornește de la constatarea că 99% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoralul românesc au un deficit de angajați de peste 50% cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă. Elevii și studenții reprezintă un potențial uriaș pentru acoperirea acestui deficit de forță de muncă, prin crearea unor facilități fiscale eficiente și în măsură să-i atragă în domeniul turismului se pot diminua considerabil inclusiv efectele negative ale abandonului școlar și migrației către alte țări cu potențial turistic.
“Acordarea unor facilități fiscale elevilor și studenților cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare, care desfășoară activități în profesii specifice activităţii de turism, în baza unui contract de muncă încheiat pentru perioade mai mici sau mai mari de 12 luni, este de natură să contribuie la ameliorarea situației actuale existente în domeniul turismului și să rezolve deficitul de forță de muncă printr-o mobilitate ocupațională reală și eficientă. În același timp, măsura, așa cum am formulat-o noi, poate sprijini reducerea abandonului școlar”, transmite senatoarea USR, Ramona Dinu.
În absenţa unor măsuri imediate, deficitul de forţă de muncă se va adânci şi reflecta în calitatea mai proastă a serviciilor şi în pericolul iminent ca imaginea/reputaţia României ca macro-destinaţie să fie compromise cu efecte negative, pe termen lung, greu de estimat. De asemenea, măsurile propuse vor contribui sistematic și durabil la încurajarea mobilității ocupaţionale a forţei de muncă şi migrarea ei dinspre alte sectoare de activitate către turism, în condițiile unei atractibilități reale și cu efecte benefice asupra PIB-ului României.
Discontinuitatea muncii celor care lucrează în meseriile din activitatea hotelieră şi de turism reprezintă un dezavantaj în plan individual şi un mare risc de a trăi la nivelul pragului de sărăcie pentru acele persoane care rămân fidele ocupării în aceste meserii. Din aceste motive, atragerea şi fidelizarea tinerilor, aflaţi în diferite forme de şcolarizare, către meseriile din activitatea hotelieră şi de turism reprezintă o soluţie durabilă la problemele exodului forţei de muncă din turism către alte sectoare şi adâncirii deficitului de forţă de muncă în acest sector, în condițiile în care datele statistice arată că 1 din 4 tineri din România sunt șomeri.