Propunerea legislativă adaugă Hidrogenul Sulfurat în Lista poluanţilor atmosferici luaţi în considerare în evaluarea calităţii aerului înconjurător (Anexa 1 din Legea nr. 104/2011). Această substanță generează un miros neplăcut, pe termen scurt poate provoca iritarea ochilor iar pe termen lung poate genera afecţiuni hepatice, renale și edem pulmonar.
Mirosul pestilențial de ouă stricate a devenit, din păcate, o constantă în viața locuitorilor din mai multe localități din țară. El apare, de obicei, în zona gropilor de gunoi administrate incorect în timp ce în Prahova, sursa este de multe ori industria petrolieră. Locuitorii din Ploiești și Băicoi sunt victime frecvente ale poluării cu această substanță. În ciuda evidențelor olfactive și a studiilor privind sănătatea publică, autoritățile nu recunosc întotdeauna gravitatea problemei și ridică din umeri în fața sesizărilor și protestelor cetățenilor, ale ONG-urilor sau ale presei.
Am transmis constant mesaje autorităților competente, la nivel local, județean sau central cărora le-am cerut obsesiv, prin întrebări, declarații politice, scrisori deschise și participarea la proteste să protejeze dreptul nostru constituțional la un mediu sănătos. Comisia Europeană a avertizat și ea, în mod repetat, autoritățile române cu privire la aceste aspecte și deficiențele legate de monitorizarea calitatății aerului. Deși Hidrogenul sulfurat este măsurat de către autorități, el nu era menționat în Anexa numărul 1 a Legii 104/2011. Conform articolului 26, această anexă desemnează poluanţii pentru care se realizează evaluarea calităţii aerului înconjurător.
La începutul anului, am depus o inițiativă legislativă prin care se completează anexa în cauză. Astfel, atragem atenția asupra importanței măsurării și a combaterii poluării cu această substanță și putem cere executivului măsuri suplimentare de protecție a populației. Proiectul a trecut prin vot de Senat (cu 96 de voturi pentru, 29 împotrivă, 9 abțineri). Așteptăm avizele și raportul comisiilor de specialitate din cadrul celei de a doua camere a Parlamentului și sperăm că va ajunge cât mai repede pe ordinea de zi a plenului, Camera Deputaților fiind for decizional.
Inițiator: Dan Rădulescu
1.
Vei găsi pe această platformă acțiunile celulei de criză a USR, proiectele de lege depuse de parlamentarii USR, proiectele de hotărâri de consiliu depuse de consilierii USR, inițiativele de donații sau solidaritate ale membrilor USR.
2.
Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.
3.
Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.
4.
USR colaborează cu autoritățile și cu organizațiile non-guvernamentale pentru a transforma în realitate cele mai votate proiecte de pe platforma www.proiectedebine.ro.
Contribuie