Lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011

Voteaza
Propunerea

Like
1

Distribuie acest proiect

  • Facebook
  • Twitter
  • Email

Ultimele proiecte adaugate

Realizarea unui parc nou in S3 – Parcul Vitan

Realizarea unui parc nou in S3 – Parcul Vitan

Există numeroase prevederi legale privind importanța spațiilor verzi din interiorul localităților iar impactul lor asupra calității vieții este evident. Cu toate acestea, autoritățile ignoră rolul lor de a veghea la binele public și încurajează ”dezvoltarea imobiliară” ce face orașul de nelocuit. Conform art. 71 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, astfel cum a fost Citește mai multe...
Salvarea parcului Brancusi prin expropriere

Salvarea parcului Brancusi prin expropriere

Copiii și toți locuitorii sectorului 3 vor parcuri, verdeață, arbori, locuri de joacă, oxigen. Grupul Parc Brâncuși luptă de două luni la propriu cu buldozerele în parc pentru a opri distrugerea parcului de către primăria sectorului 3. Iată care este soluția legală pentru salvarea lui: Consilierii municipali Ana Ciceala și Bogdan Stroe, au depus un Citește mai multe...
Măsuri esențiale pentru gestionarea unei eventuale epidemii de Coronavirus

Măsuri esențiale pentru gestionarea unei eventuale epidemii de Coronavirus

Trebuie să prevenim și să gestionăm eventualele cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în București. Poate că Bucureștiul va fi ocolit de coronavirus, poate că nu. Indiferent de situație, Capitala trebuie să fie pregătită. Ana Ciceala, consilier USR București, a inițiat un Proiect de Hotărâre de Consiliu General pentru gestionarea unor eventuale crize de coronavirus Citește mai multe...

Școlile cu finanțare privată au nevoie, în acest moment, de o altă atenție, legislativ vorbind, având în vedere că nu mai reprezintă inițiative firave, puține și fără importantă, la nivel național. E nevoie de precizări clare, care să ajute școlile cu finanțare privată în relația cu instituțiile de evaluare și control ale statului.

Dacă ne uităm la țări unde sistemul de educație funcționează din plin, nu pe avarie, constatăm că școlile cu finanțare privată au inclusiv dreptul de a edita propriile manuale ori de a avea un anumit număr de ore, pe discipline, altul decât școlile de stat; de asemenea, există și instituții private de evaluare, fără să existe monopol al vreunei instituții de stat. Probabil că societatea românească nu este pregătită să investească cu atâta încredere școlile cu finanțare privată, însă pași concreți se pot face:

  • eliminarea monopolului ARACIP în evaluarea calității educației
  • desființarea inspectoratelor școlare/ reducerea rolului acestora
  • eliminarea respectării, în totalitate, a acelorași prevederi (de tipul curriculum de la decizia școlii, orar, număr ore/ săptămâna, evaluare instituțională, evaluarea directorilor), precum și limitarea numărului de controale/ evaluări, dintr-un an școlar.

Școlile cu finanțare privată care au vechime pe piață educațională și care au dovedit că își fac datoria față de societate din plin ar putea primi un grad ridicat de autonomie, inclusiv în a putea fi evaluate de instituții internaționale.

În ianuarie 2019, am inițiat o propunere de modificare a Legii Educației, în vederea consfințirii autonomiei de organizare a unităților particulare de învățământ. Înaintarea propunerii a fost urmată de o dezbatere pe care am organizat-o la Camera Deputaților, în cadrul căreia am ascultat opiniile profesorilor și ale directorilor interesați de subiect.

Inițiator: Dan-Răzvan Rădulescu (Deputat USR)

Contribuie

Cum se întâmplă?

Cum se întâmplă?

  • 1.

    Descoperă proiectele USR / USR inițiază proiectul

    Vei găsi pe această platformă acțiunile celulei de criză a USR, proiectele de lege depuse de parlamentarii USR, proiectele de hotărâri de consiliu depuse de consilierii USR, inițiativele de donații sau solidaritate ale membrilor USR.

  • 2.

    Spune-ne părerea ta

    Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.

  • 3.

    Votează proiectele cele mai bune

    Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.

  • 4.

    Cele mai votate proiecte sunt implementate de USR

    USR colaborează cu autoritățile și cu organizațiile non-guvernamentale pentru a transforma în realitate cele mai votate proiecte de pe platforma www.proiectedebine.ro.

Sari la conținut