Proiectul de lege completează lista principalilor poluanti ai apei menționați în Legea Protecţiei Mediului (137/1995) adăugând trei substanțe care pot afecta ecosistemul și sănătatea umană:
Deși acestea se prezintă în general sub formă de gaz, ele pot fi prezente și în apă, de unde trec în circuitul apă-aer-sol. Alături de cadre didactice de la Universitatea din Iași, am explicat importanța măsurării, a raportări și a combaterii poluării cu aceste substanțe.
Acidului cianhidric (HCN) este un compus foarte toxic, cu potențial de otrăvire pe toate căile: absorbție prin piele a lichidului, inhalare de vapori, ingerare. În apele de suprafață, subterane, precum și în apa potabilă, acesta poate exista în anumite condiții de pH și de temperatură, ca urmare a unor contaminări determinate pe căi naturale sau rezultate din activități antropice (industriale, de ardere a unor deșeuri, etc). Abordarea greșită a legislației în vigoare prin includerea sa în categoria cianurilor conținute în ape a condus la erori în acțiunile de protecție a mediului și tratarea apelor contaminate.
Datorită densității puțin mai mari decât cea a aerului, Hidrogenul sulfurat se acumulează în zona solului și implicit deasupra apelor. În condiții favorabile de presiune atmosferică, va fi absorbit în apele de suprafață, contaminându-le. Detectarea prezenței sale mai ales în apa potabilă, constituie o preocupare pentru producerea de teste specifice desfășurate și în cadrul unor programe de cercetare la nivel mondial, fiind și în atenția Organizației Mondiale a Sănătății la fel și în cazul butadienei care afectează în mai mare măsură calitatea aerului dar poate fi prezentă și în apă, în urma fenomenului de barbotare a gazului în lichid, existând studii asupra prezenței sale în mediul lichid și a efectelor negative asupra organismelor vii.
Inițiator: Dan Rădulescu
1.
Vei găsi pe această platformă acțiunile celulei de criză a USR, proiectele de lege depuse de parlamentarii USR, proiectele de hotărâri de consiliu depuse de consilierii USR, inițiativele de donații sau solidaritate ale membrilor USR.
2.
Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.
3.
Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.
4.
USR colaborează cu autoritățile și cu organizațiile non-guvernamentale pentru a transforma în realitate cele mai votate proiecte de pe platforma www.proiectedebine.ro.
Contribuie