După mai multe dezbateri și retrimiteri în comisiile de specialitate, majoritatea PSD – ALDE din Senatul României a votat astăzi adoptarea unor excepții importante de la aplicarea regulilor de transparență în managementul companiilor de stat, impuse de OUG 109/2011 și Legea 111/2016.
Astfel, companii precum TAROM, Romarm, Avioane Craiova, Romaero și alte companii din industria de apărare sau ”companiile de apă” se întorc sub controlul numirilor politice directe, fără transparență si fără respectarea criteriilor de profesionalism.
Ultima pe listă, Complexul Energetic Oltenia a fost adăugată în rândul excepțiilor chiar în cadrul dezbaterilor de astăzi din plenul Senatului după ce inițial această propunere a fost respinsă în Comisia economică, industrii și servicii.
Deși inițial, propunerea legislativă viza doar exceptarea Administrației Naționale de Meteorologie, iată, că în realitate, această cauză a fost folosită de coaliția de guvernare pentru a excepta zeci de companii de stat de regulile guvernanței corporative.
Este de așteptat în acest sens ca lista excepții să fie în continuare suplimentată cu alte și alte companii de stat în Camera Deputaților, după bunul plac sau interesul particular al parlamentarilor PSD și ALDE.
USR a votat împotriva acestor excepții atât în cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate dar și în plenul sesiunii de astăzi. În declarația susținută cu această ocazie, senatoarea Silvia Dinică a insistat asupra lipsei de temei a unor astfel de excepții care în realitate pot ascunde interese obscure și clientelare a celor aflați la guvernare.
”Inițiatorii invocă siguranța națională pentru aceste excepții dar siguranța națională trebuie să însemne și performanță, transparență și integritate în managementul companiilor de stat”, a declarat Silvia Dinică în plenul Senatului.
Uniunea Salvați România s-a opus acestei modificări legislative și va vota împotriva unor astfel de demersuri și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
USR susține și promovează transparența actului decizional și integritatea persoanelor cu funcții de conducere atât în administrația centrală sau locală, dar și la nivelul companiilor de stat aflate în subordinea acestor instituții.