Uniunea Salvați România va organiza, în perioada 7-13 august, primul referendum intern pe tema poziționării partidului asupra inițiativei de modificare a articolului 48 din Constituție.
Referendumul statutar a fost declanșat de peste 200 de membri USR, semnatari ai unei inițiative USR Suceava. USR este un partid modern, care încurajează democrația participativă, atât în interior, cât și în societate. Astfel, membrii simpli au puterea de a influența deciziile organelor de conducere și de a participa la stabilirea direcției partidului.
După finalizarea referendumului se va organiza și congresul pentru alegerea unui nou președinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicușor Dan. Președinte interimar al partidului va fi în această perioadă Elek Levente, vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la ultimul congres. În data de 17 iunie este convocat și se va desfășura Comitetul Politic al USR pentru dezbaterea situației curente.
Parlamentarii și consilierii partidului Uniunea Salvați România își continuă între timp activitatea din Parlament și Consiliile locale pentru a combate corupția și incompetența din sistem. USR a reușit, la dezbaterile pe Legea Salarizării din Camera Deputaților, să impună amendamente importante legate de stimularea performanței academice și transparentizarea datelor privind salarizarea publică.
Consilierii de la sectorul 1 au publicat, luni, bilanțul primul an de mandat, în care au promovat o serie de inițiative pentru protejarea patrimoniului, rezolvarea problemelor de urbanism, protecția mediului și a animalelor, dar mai ales pentru îmbunătățirea transparenței față de cetățeni și a activității de soluționare a sesizărilor.
USR participă la alegerile locale parțiale din 11 iunie în șapte localități: Adrian Claudiu Prisnel (Craiova), Radu Samson (Roman), Gheorghe Haiduc (Bușteni), Emil Țărcan (Lupeni), Radu Miruță (Târgu Jiu), Cosmin Precup (Almaș, jud Arad), Daniel Filip (Covăsânț, jud Arad). Ei își propun să aducă la nivel local schimbarea pe care USR a început-o în Parlament și București: mai multă transparență, fără corupție.
Valorile USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate.